SUA: propunerea Rusiei pentru trupe de menţinere a păcii în Ucraina este cu "probleme"

Reprezentantul special al SUA pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei a declarat că propunerea făcută de Rusia pentru trimiterea de trupe ONU de menţinere a păcii în Ucraina este un “pas înainte”. Dar, el avertizează că există multe “obstacole” la planul sugerat de Moscova.
Kurt Volker (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
18.09.2017

Delegatul special, Kurt Volker, a declarat sâmbătă că “este foarte interesant că Rusia a propus o misiune ONU de protecţie... Este un pas înainte pentru ca mişcarea să fie discutată şi prezentată Consiliului de Securitate [al ONU]”.

“Acum există pe masă mai multe [elemente] cu care să lucrăm”, a adăugat el, pe marginea conferinţei anuale Strategia Europeană de la Ialta, desfăşurată în capitala ucraineană Kiev.

Dar Volker a adăugat că mandatul oricărei forţe ONU nu trebuie să “adâncească diviziunea” existentă în Ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că scopul unei misiuni de menţinere a păcii mandatate de ONU în estul zguduit de război al Ucrainei trebuie să fie acela de a promova pacea şi nu de a cimenta ceea ce el a numit a fi o “ocupaţie rusească” asupra unei părţi din ţara sa.

Poroşenko a adăugat că misiunea ar trebui să includă patrule în întreaga zonă de conflict, inclusiv graniţa dintre Rusia şi zonele controlate de separatişti din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk. Kievul susţine că această graniţă este folosită pentru a livra separatiştilor arme şi personal militar din Rusia.

Iniţial, Rusia a indicat că, pe baza planului său, trupele de menţinere a păcii ar acţiona de-a lungul liniei de front care separă forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Moscova. În plus, Kremlinul a precizat că planul ar trebui să fie supus aprobării separatiştilor.

Dar preşedintele rus Vladimir Putin a semnalat la începutul săptămânii trecute dorinţa de a analiza ideea desfăşurării acelor trupe nu doar de-a lungul liniei de conflict ci şi în alte zone unde operează observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Aproximativ 600 de observatori ai OSCE se află în estul Ucrainei, dar prezenţa lor a eşuat să pună capăt luptelor.

Volker a reiterat că mandatul forţei ONU nu ar trebui limitat la protejarea observatorilor OSCE de-a lungul liniei de demarcaţie a conflictului.

Propunerea curentă, a afirmat Volker, “va proteja doar observatorii, nu şi populaţia. [Mandatul] nu va oferi acces pentru controlarea graniţei ruso-ucrainene. Există o mulţime de obstacole, o mulţime de probleme în ceea ce priveşte propunerea”.

Volker a afirmat că forţa ar trebui să controleze partea ucraineană a graniţei cu Rusia, pentru a-i permite să ajute la împiedicarea oricărui transport de arme grele din Rusia către separatişti.

În ciuda numeroaselor dovezi, Moscova neagă faptul că a jucat un rol în luptele separatiste din estul Ucrainei.

În dimineaţa zilei de sâmbătă, Volker a scris pe Twitter: “Conflictul din estul Ucrainei nu este o revoltă indigenă; este un conflict alimentat din exterior şi Rusia este responsabilă”.

Totodtă, agenţia rusă de ştiri de stat TASS l-a citat pe Volker afirmând în weekend că s-ar putea întâlni luna viitoare cu Vladislav Surkov, delegatul numit de Putin pentru conflictul din estul Ucrainei.

Nu a fost stabilită încă o dată, deşi TASS a citat un oficial american precizând că întâlnirea va avea loc probabil în octombrie.

Conflictul separatist din estul Ucrainei a provocat moartea a peste 10.000 de civili şi luptători de la izbucnirea sa în aprilie 2014. Cu o lună mai devreme, martie 2014, Rusia a ocupat şi anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a alimentat separatismul în unele părţi estice ale Ucrainei.

SUA şi Uniunea Europeană au impus mai multe seturi de sancţiuni împotriva Moscovei pentru acţiunile sale din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor