Rusia şi Iranul negociază noi rute ale ţiţeiului

Un acord între Moscova şi Teheran, despre care s-a vorbit foarte puţin în presă săptămâna trecută, ar putea oferi Moscovei acces la pieţe noi din Asia.
Ali Akbar Velayati, un consilier apropiat al liderului suprem iranian.
Ali Akbar Velayati, un consilier apropiat al liderului suprem iranian. (Captură Foto)

Este vorba de Golful Persic, iar rapoartele sugerează faptul că Rusia este aproape de a negocia cu Iranul un “pasaj secret” pentru transporturile sale de petrol.

Guvernul din Teheran a declarat că respectivul pasaj ar putea deschide o uşă pentru schimburile de ţiţei dintre cele două ţări – facilitând exporturile de petrol rusesc în Asia şi chiar mai departe.

Viceministrul iranian al petrolului Amir Hossein Zamaninia a declarat luni mass mediei locale că reprezentanţii unei companii energetice ruseşti vor sosi în Iran în această săptămână pentru a discuta despre posibilul acord.

Rusia nu are acces la rutele oceanice de transport situate dincolo de Pacific şi zona Arctică. Iranul are un acces mai bun, prin porturile sale din Golful Persic, conform Business Insider.

Dar Rusia are porturi în Marea Caspică, şi acest lucru pune la dispoziţia Moscovei o rută scurtă de transport spre Iran.

Conform posibilului acord, Moscova îşi va trimite ţiţeiul în Iran, în schimbul unor cantităţi egale de petrol iranian trimise în Rusia.

Oficialii au declarat că petrolul rusesc va fi probabil folosit în provinciile nordice ale Iranului. Dar acordul privind aceste schimburi deschide o altă posibilitate – ţiţeiul rusesc ar putea fi trimis mai departe, înspre sud, şi chiar ar putea să fie exportat prin intermediul porturilor iraniene din Golful Persic.

Acest lucru ar oferi Rusiei un acces fără precedent la pieţele din zona Oceanului Indian – inclusiv către pieţele de ţiţei din Asia. În acest mod, Moscova va schimba în mod semnificativ dinamica pieţelor de petrol în acea parte a lumii.

Nu este clar cât de mult petrol va fi schimbat pe baza acordului dintre Iran şi Rusia dar noi detalii vor ieşi cu siguranţă la iveală după finalizarea întâlnirilor din această săptămână dintre cele două părţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe