SUA, Marea Britanie şi Canada, semnal de alarmă privind amestecul Rusiei în alegerile din Republica Moldova

Vladimir Putin (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)
Redacţia
15.06.2024

Statele Unite, Canada şi Marea Britanie trag un semnal de alarmă cu privire la campania continuă a Kremlinului de a influenţa viitoarele alegeri din Republica Moldova, în încercarea de a înlocui guvernul pro-UE cu unul mai prietenos cu Rusia, potrivit UPI.

Coaliţia naţiunilor democratice a emis avertismentul într-o declaraţie joi, în prima zi a summitului Grupului celor Şapte (G7) din Italia, unde Rusia şi războiul său din Ucraina au fost în centrul atenţiei.

Ţările au acuzat actorii ruşi că susţin anumiţi candidaţi prezidenţiali şi distribuie dezinformare şi propagandă "online, pe calea aerului şi pe străzi" pentru a-şi promova obiectivele.

Acestea au declarat că Rusia încearcă să alimenteze percepţii publice negative faţă de guvernul occidental şi faţă de preşedintele în exerciţiu pro-UE al Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru realegere în octombrie.

"O parte din aceste operaţiuni ar include răspândirea de minciuni despre caracterul şi intenţiile preşedintelui în exerciţiu şi despre presupuse nereguli electorale", au declarat cei trei aliaţi.

"Dacă amestecul Rusiei în alegeri se dovedeşte a fi un eşec în Republica Moldova, există motive să credem că Moscova va lucra pentru a incita proteste".

Cele trei ţări au mai precizat că Rusia se amestecă de ani de zile în politica din Republica Moldova pentru a influenţa alegerile din octombrie, afirmând că angajaţii postului RT, finanţat de statul rus, au "oferit sprijin direct" lui Ilan Sor, un politician pro-Rusia care a fost condamnat în 2014 într-un scandal de fraudă bancară de un miliard de dolari.

Sor, liderul partidului politic Sor, a fost sancţionat de toate cele trei guverne, iar miercuri, Statele Unite au vizat un membru al reţelei sale criminale, într-un efort de a contracara influenţa malignă a Rusiei în Republica Moldova.

De asemenea, trioul de naţiuni democratice a acuzat Rusia că încearcă să degradeze încrederea publică în capacitatea naţiunii de a se securiza şi de a menţine statul de drept, exacerbând în acelaşi timp tensiunile societale.

"Prin dezvăluirea complotului Kremlinului, îi arătăm clar Moscovei că susţinem alegerile libere şi corecte şi nu vom tolera încercările Rusiei de a se amesteca şi de a submina procesele democratice", au declarat naţiunile.

"Îndemnăm Kremlinul să renunţe la aceste eforturi de subminare a democraţiei din Republica Moldova şi să respecte suveranitatea sa şi rezultatele alegerilor libere, corecte şi independente".

Rusia desfăşoară o campanie de influenţă de ani de zile, dar se pare ca şi-a intensificat eforturile în contextul în care Republica Moldova depune eforturi pentru a deveni membră a UE.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE la o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, fapt pe care Chişinăul l-a condamnat.

Invazia a stârnit îngrijorări în Republica Moldova că Rusia ar putea încerca să recucerească fosta naţiune sovietică, folosind în acest scop regiunea separatistă Transnistria, susţinută de Kremlin, unde ruşii au o prezenţă militară, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului SUA.

Christina Harward, cercetător în domeniul Rusiei la Institutul pentru Studiul Războiului, a declarat în aprilie că a observat recent mai mulţi indicatori care sugerează că regimul de la Moscova creează condiţiile pentru "operaţiuni hibride cu scopul de a destabiliza Republica Moldova din interior şi de a împiedica Republica Moldova să se alăture Occidentului".

Ea a spus că Rusia urmăreşte "controlul pe termen lung" asupra naţiunii europene.

În plus, cele trei naţiuni democratice au declarat joi că au "încredere deplină" în capacitatea Republicii Moldova de a gestiona ameninţările Rusiei şi că iau măsuri pentru a o sprijini, inclusiv împărtăşirea informaţiilor pe care le are despre campania Kremlinului.

Premierul moldovean Mihai Popşoi a mulţumit celor trei naţiuni pentru "demonstraţia de solidaritate".

"Activitatea subversivă a Rusiei şi interferenţa electorală în Republica Moldova nu ne va descuraja din drumul nostru", a spus el într-o declaraţie.

Anunţul vine după vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în Republica Moldova la sfârşitul lunii trecute, când acesta a anunţat acordarea a 50 de milioane de dolari pentru a sprijini eforturile Moldovei de a rezista interferenţelor ruseşti în alegerile sale.

Totodată, săptămâna trecută, Comisia Europeană a declarat că atât Republica Moldova, cât şi Ucraina au îndeplinit condiţiile pentru a începe discuţiile privind aderarea la UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor