SUA: Legăm moneda de aur sau suferim o a doua Mare Depresiune, avertizează Forbes

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke in timpul unei audieri in Senat, Capitol Hill, 21 iulie 2010 in Washington, DC.
Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke in timpul unei audieri in Senat, Capitol Hill, 21 iulie 2010 in Washington, DC. (Brendan Smialowski / Getty Images)

Fostul candidat prezidenţial şi expert financiar, Steve Forbes, a lansat în ultima sa carte o avertizare, precizând că Statele Unite se va confrunta cu o catastrofă economică din cauza politicii liberale adoptată de Federal Reserve.

Reîntoarcerea la un ”standard strict al aurului” este singura modalitate de a evita dezastrul, a notat Forbes.

În cartea sa ”Banii: Cum este ameninţată economia globală de distrugerea dolarului – şi ce putem să facem în această privinţă”, Forbes acuză echipa monetară a preşedintelui Obama probleme stringente precum economia stagnantă, preţurile mari, mobilitatea în scădere şi o administraţie uriaşă.

”Politicile monetare dirijate în mare parte greşit de Federal Reserve aranjează acum scena unei noi catastrofe economice şi sociale – una care ar putea să despăşească criza financiară şi ororile din anii 1930”, a precizat miliardarul, în cartea scrisă alături de Elizabeth Ames.

Aşa cum au făcut mulţi conservatori financiari din trecut, cel mai importanţi fiind foşti republicani Jack Kemp şi Ron Paul, Forbes spune că prosperitatea economică va putea reapare doar dacă dolarul este legat de aur şi nu printat la rate de inflaţie obligatorii.

”Cea mai bună cale de a obţine stabilitate monetară - legând dolarul de aur”, a scris acesta în noua sa carte. ”Federal Reserve ar trebui să aibă numai două sarcini: să menţină dolarul fixat la aur şi să rezolve rapid şi decisiv crizele”, a mai scris el.

Forbes este o voce conservatoare de frunte din domeniul economiei, iar în ultima sa carte vrea să reînvie cererile pentru un standard în aur.

”Refuzul multor persoane responsabile de stabilirea politicii privitoare la reîntoacerea la un standard în aur se bazează pe o ignoranţă uimitoare referitoare la ce ar trebui să însemne un standard în aur şi cum va funcţiona” acesta, a scris Forbes în noua sa carte.

Cartea este extrem de critică la adresa Federal Reserve, în special faţă de ultimii doi şei ai acesteia, Ben Bernanke şi Janet Yellen.

”Federal Reserve trebuie să se oprească din a încerca să conducă sistemul bancar şi economia”. Iar după Forbes, puterea uriaşă pe care o are Federal Reserve la momentul actual, ar trebui restrânsă.

”Într-o lume ideală şeful Federal Reserve ar trebui să nu fie mai important decât directorul Biroului de Greutăţi şi Măsuri din cadrul Departamentului de Comerţ”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe