SUA îşi majorează ajutorul militar: Lui Barack Obama i se recomandă o vizită în Uzbekistan

SUA vor acorda Uzbekistanului, în 2013, ajutor pentru programele militare pe care Casa Albă le realizează în această republică.
Preşedintele american, Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
02.08.2012

SUA vor acorda Uzbekistanului, în 2013, ajutor pentru programele militare pe care Casa Albă le realizează în această republică. Detaliile finanţării vor fi discutate în timpul celei de-a treia runde a consultaţiilor politice americano-uzbece, care se vor desfăşura în august la Taşkent. Experţii sunt de părere că aceste negocieri sunt un preludiu pentru o posibilă vizită a preşedintelui american în Uzbekistan, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Vizitele înalţilor funcţionari americani în Uzbekistan, ca şi în alte ţări ale Asiei Centrale, au devenit un lucru obişnuit. Astfel, luna trecută la Taşkent au fost reprezentanţi ai Congresului şi Departamentului de Stat al SUA, precum şi directorul pentru Rusia şi Eurasia din cadrul Consiliului de Securitate Naţională al SUA, Ellis Wells. În august aici este aşteptat secretarul de stat al SUA pentru ţările Asiei Centrale şi de Sud, Robert O. Blake.

De altfel, potrivit experţilor, a venit timpul ca o vizită în regiunea Asiei Centrale să desfăşoare şi preşedintele SUA. O asemenea posibilitate nu este exclusă nici de cunoscutul expert american pentru probleme de politică externă şi de securitate naţională a SUA, directorul Centrului Eurasia 'Dinu Patriciu' de pe lângă Consiliul Atlantic de la Washington, Ross Wilson. 'Niciunul dintre preşedinţii SUA nu au desfăşurat niciodată o vizită în Asia Centrală. Acum a venit timpul să se facă acest lucru', a declarat Wilson în timpul recentelor audieri care au avut loc în subcomisia pentru Europa şi Eurasia din cadrul Camerei Reprezentaţilor a Congresului american, unde s-a dezbătut problema privind cooperarea SUA cu statele din Asia Centrală.

După destrămarea Uniunii Sovietice şi dobândirea independenţei de către ţările Asiei Centrale, cei mai sus-puşi reprezentanţi ai Casei Albe care au desfăşurat vizite în regiune au fost vicepreşedintele SUA, Albert Gore, care în decembrie 1993 a desfăşurat o vizită în Kazahstan. În 2006, tot în Kazahstan a fost vicepreşedintele SUA, Richard Cheney. În 2005, în regiune s-a deplasat secretarul de stat de atunci al SUA, Condoleezza Rice, însă fără a include Uzbekistanul în turneul său. Cu toate acestea, succesoarea ei, Hillary Clinton, a fost de două ori în Uzbekistan: în decembrie 2010 şi în mai 2011. În ceea ce priveşte vizita unui preşedinte al SUA, expertul Wilson nu precizează dacă aceasta va fi vizita lui Barack Obama.

Între timp, expertul american îi recomandă lui Obama să-şi schimbe tactica diplomatică în Asia Centrală şi să înfiinţeze la Casa Albă o nouă funcţie: de 'director pentru Asia Centrală în cadrul Consiliul de Securitate Naţională al SUA, pentru o coordonare şi o realizare mai eficientă a politicii Washingtonului'. În prezent, de problemele Asiei Centrale se ocupă directorul pentru Rusia, Ellis Wells.

În opinia lui Ross Wilson, astăzi SUA chiar dacă nu-şi pierd poziţiile în regiune, în mod sigur nici nu şi le consolidează, în condiţiile în care are loc o reducere a finanţării de programe americane menite să sprijine obiectivele politice ale SUA în Asia Centrală. Dacă în 2002 din bugetul SUA au fost alocate 328 de milioane de dolari, deja pentru 2013 această sumă a fost redusă până la 96 de milioane. 'Nu ştiu care ar trebui să fie suma corectă, dar sunt convins că nu putem să nu asigurăm cu resurse eforturile noastre în vederea promovării securităţii, propăşirii şi democraţiei în Asia Centrală, mai ales în contextul retragerii trupelor din Afganistan', îl citează pe expert cotidianul rus.

De altfel, din aceste fonduri Uzbekistanul va primi doar o mică parte. Administraţia lui Obama i-a cerut Congresului SUA pentru Uzbekistan 1,5 milioane de dolari în cadrul 'Programului de finanţare militară în străinătate' şi alte 300.000 în cadrul 'Programului de studiere şi pregătire militară în străinătate', menţinând finanţarea ambelor programe la nivelul anului financiar curent. Alte 743.000 vor merge spre susţinerea luptei internaţionale cu drogurile şi a activităţii organismelor de apărare a ordinii publice din Uzbekistan.

Într-un mod mai detaliat, problemele de finanţare a Uzbekistanului vor fi dezbătute în cadrul consultărilor bilaterale americano-uzbece, care vor demara în august. Experţii nu exclud ca bugetul american pentru Uzbekistan să suporte modificări în sensul majorării, în condiţiile în care, după cum subliniază Robert O. Blake, Uzbekistanul devine un aliat important al Washingtonului în operaţiunea militară din Uzbekistan. 'Uzbekistanul este un element-cheie în ceea cea priveşte sprijinul regional pentru Afganistan. El a construit calea feroviară ce leagă Afganistanul de Asia Centrală şi livrează către această ţară energie electrică', subliniază Blake.

De altfel, cooperarea cu businessul american a început deja, constată Nezavisimaia Gazeta. În Uzbekistan s-a deschis noua uzină General Motors, îşi încep activitatea alte companii americane. Pentru întregirea imaginii, SUA mai aveau nevoie de o cooperare militară cu Uzbekistanul. O piedică evidentă o constituia statutul Uzbekistanului de membru în Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), însă după suspendarea acestui statut Taşkentul va putea amplasa pe teritoriul său un centru de aprovizionare tehnică a trupelor americane din Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor