SUA începe iar să finanţeze OMS. Blinken susţine multilateralismul
alte articole
SUA, care a fost cel mai mare donator al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de mai mulţi ani, şi-a suspendat asistenţa financiară în primăvara anului 2020 şi ulterior a început procesul de retragere formală din cadrul agenţiei globale de sănătate - sub administraţia Trump, care a învinuit OMS de partizanat în favoarea regimului comunist chinez şi muşamalizarea informaţiilor legate de focarul de virus Wuhan, la începutul pandemiei.
Dar Joe Biden a anulat decizia luna trecută.
Citiți și OMS schimbă în tăcere definiţia imunităţii de turmă
Statele Unite vor efectua o plată în valoare de peste 200 milioane USD către OMS până la sfârşitul lunii februarie, a anunţat miercuri secretarul de stat Antony Blinken.
"Astăzi, îmi face plăcere să confirm că până la sfârşitul lunii, Statele Unite intenţionează să plătească peste 200 de milioane USD în obligaţii evaluate şi curente la OMS", a spus Blinken, vorbind miercuri la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
"Acesta este un pas cheie în îndeplinirea obligaţiilor noastre financiare ca membru al OMS şi reflectă angajamentul nostru reînnoit de a ne asigura că OMS are sprijinul de care are nevoie pentru a conduce răspunsul global la pandemie", a adăugat secretarul de stat.
Citiți și OMS o scaldă: susţine că nu exclude teoria scăpării virusului Wuhan din laborator
"SUA consideră că multilateralismul, ONU, OMS sunt esenţiale, nu doar ca răspuns internaţional eficient în domeniul sănătăţii şi umanitar la COVID19, ci şi pentru construirea unei capacităţi în domeniul sănătăţii şi a securităţii globale mai puternice pentru viitor", a spus Blinken.
Washingtonul, a declarat el, va „oferi, de asemenea, un sprijin financiar semnificativ” pentru COVAX, iniţiativa de distribuire a vaccinurilor către cele mai sărace naţiuni din lume.
Administraţia Biden a ales să susţină OMS în ianuarie, când Biden a semnat o serie de ordine executive inversând zeci de decizii politice luate de predecesorul său.
Donald Trump a redus finanţarea agenţiei ONU şi a început procesul de retragere din organizaţie după ce a acuzat-o că este „centrată pe China”, că „muşamalizează răspândirea coronavirusului” şi că directorul ei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, este în solda Chinei.
China, Uniunea Europeană, Rusia, Iran şi alţii au criticat decizia SUA.
Înainte de blocarea fondurilor, SUA era cel mai mare finanţator al OMS, acordând agenţiei între 212 şi 513 milioane USD pe an, inclusiv 453 milioane USD în 2019.
Citiți și Echipa OMS care anchetează originea virusului Wuhan, strâns controlată de autorităţi
Fundaţia Bill şi Melinda Gates a fost al doilea cel mai mare donator către OMS după SUA, oferind 531 milioane USD agenţiei în ultimii doi ani. Împreună cu finanţarea OMS, miliardarul pensionar a contribuit cu zeci de miliarde de dolari în donaţii pentru pandemie, oferind bani pentru dezvoltarea majorităţii vaccinurilor dezvoltate în ţările occidentale, inclusiv cele produse de Astrazeneca, Moderna, Johnson & Johnson etc.