SUA încă nu au prezentat României o nouă ofertă pentru avioanele F-16
Washingtonul încă nu a trimis României un nou document cu eşalonarea plăţilor în cazul achiziţiei de avioane F-16, dar SUA continuă colaborarea cu partea română pe tema modernizării flotei aeriene a armatei, a declarat Ambasada americană la Bucureşti.
"Continuăm să lucrăm îndeaproape cu Guvernul României în privinţa eforturilor acestuia de a moderniza forţa aeriană a ţării, dar deocamdată nu au fost înaintate oferte şi nu au fost încheiate acorduri" pe această temă, declară Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, referitoare la stadiul demersurilor pentru achiziţionarea celor 24 de avioane second-hand de tip F-16.
Statele Unite ale Americii urmau să trimită României până la sfârşitul lunii aprilie sau în luna mai un nou calendar de plăţi privind achiziţia de avioane F-16 second-hand, declarau în luna martie, surse militare. În funcţie de negocierile cu partea română, Congresul SUA urma să aprobe noua ofertă. Potrivit aceloraşi surse, negocierea prealabilă a desfăşurătorului de plăţi între cele două părţi este necesară pentru ca viitoarea ofertă, transmisă spre aprobare Congresului SUA, să fie una fermă şi pusă în aplicare.
La începutul lunii august 2010, a expirat cel de-al doilea termen convenit de SUA şi România pentru plata primei tranşe din achiziţia avioanelor F 16 în uz, în valoare de 750 de milioane de dolari. Primul termen fusese fixat pentru 3 iunie, dar SUA au acordat României o prelungire de două luni.
Premierul Emil Boc a declarat, la acel moment, că nu există bani pentru cele 24 de avioane F-16 second hand, afirmaţie întărită şi de fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a spus că achiziţia avioanelor multirol ar fi "de neacceptat", pentru că România nu îşi permite să aloce 1% din PIB pentru achiziţii militare.
După anunţul premierului Boc, Ambasada SUA a declarat că România este şi va rămâne un aliat de nădejde al SUA indiferent de ce decizie se va lua cu privire la contractul de achiziţionare de avioane F-16.
Întrebat, în octombrie anul trecut, la o emisiune TV, despre achiziţia de avioane, ambasadorul Mark Gitenstein spunea că SUA au înţeles motivaţia economică ce a făcut Bucureştiul să renunţe la acest proiect, dar a spus că în că în cadrul actualei oferte - aprobate de Congresul SUA - guvernul României ar putea face o reevaluare peste şase luni, dacă, bineînţeles, condiţiile economice i-o vor permite.
Pentagonul a anunţat în luna mai 2008 că a informat Congresul american cu privire la posibilitatea de a vinde României 24 de avioane de luptă Lockheed Martin Corp F-16 şi echipamente aferente, evaluate în total la 4,5 miliarde dolari.
Congresul este notificat înainte de încheierea unor tranzacţii majore de armament între guverne străine şi Pentagon.
Congresul ar fi putut respinge notificarea guvernului american, în termen de 30 de zile, dar nu a fost cazul. Între timp însă, configuraţia politică a Congresului SUA s-a modificat, odată cu alegerile din noiembrie 2010.
CSAT a aprobat în data de 23 martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F-16 la mâna a doua de la Statele Unite, propunerea fiind supusă aprobării Parlamentului. Preţul avioanelor s-ar ridica la circa 1,3 miliarde de dolari.
Ministerul Apărării a precizat că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.
Decizia cu privire la achiziţionarea de F-16 a intervenit după ce o precedentă reuniune a CSAT a anunţat, la 4 februarie 2010, că România va găzdui rachete interceptoare din cadrul scutului american antirachetă. Între timp, negocierile pentru amplasarea interceptorilor s-au încheiat, urmând ca în toamnă să fie semnat acordul bilateral pe această temă.
Urgentarea procedurii de înlocuire a flotei de avioane multirol este impusă şi de faptul că aeronavele de luptă MIG 21 LanceR, aflate în prezent în dotarea Forţelor Aeriene Române, ar trebui scoase din uz cel mai târziu în 2013.
Premierul Emil Boc a răspuns, la 16 februarie 2011, unei interpelări adresate de vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru, pe tema achiziţiei de F-16 în uz, arătând că opţiunea pentru aceste aparate multirol are ca obiectiv final intrarea în înzestrare a avionului F-35 JSF.