SUA impune sancţiuni unui concern chinez pentru atrocităţile comise împotriva uigurilor
alte articole
Statele Unite au impus, vineri, sancţiuni împotriva unei companii chineze şi a doi oficiali ce au legături cu compania respectivă, pentru încălcări ale drepturilor omului împotriva uigurilor şi a altor minorităţi etnice din provincia Xinjiang din China, a declarat Departamentul Trezoreriei.
Evoluţia duce la deteriorarea în continuare a relaţiei dintre China şi SUA. În urmă cu o săptămână, preşedintele american Donald Trump a închis consulatul chinez de la Houston, generând un răspuns asemănător din partea regimului comunist, care a închis consulatul american din Chengdu.
Compania de Construcţie şi Producţie din Xinjiang, cunoscută şi sub numele de XPCC, împreună cu Sun Jinlong, fost secretar de partid al XPCC, şi Peng Jiarui, secretar adjunct de Partid şi director al XPCC, au fost plasaţi pe lista sancţiunilor „pentru implicarea în abuzurile grave asupra minorităţilor etnice din Xinjiang ", a declarat Trezoreria într-un comunicat.
Trezoreria a identificat compania ca fiind o organizaţie paramilitară din regiunea Xinjiang care se află în subordinea Partidului Comunist Chinez şi are rolul de a „îmbunătăţi controlul intern asupra regiunii prin promovarea viziunii Chinei asupra dezvoltării economice”.
Astfel că administraţia americană îngheaţă orice active din SUA ale companiei şi ale oficialilor respectivi şi, în general, interzice americanilor să facă tranzacţii cu aceştia. Tot azi, Trezoreria a emis o licenţă autorizând anumite tranzacţii de lichidare şi cesiune şi activităţi cu filialele blocate ale XPCC până la 30 septembrie.
Cu trei săptămâni în urmă Washingtonul a impus sancţiuni secretarului Partidului Comunist din Xinjiang, Chen Quanguo, membru al puternicului Politburo, precum şi altor trei oficiali.
Chen este cel mai înalt oficial chinez sancţionat de SUA.
XPCC este un grup cvasi-militar creat în 1954 şi format iniţial din soldaţi demobilizaţi, care îşi petrec o parte din timp în programe militare, iar restul transformând terenurile aride ale regiunii în ferme.
Ulterior, membri civili din estul Chinei s-au alăturat companiei, iar acum numără 3,11 milioane de persoane, sau peste 12% din populaţia regiunii. Este alcătuit aproape în întregime din etnici Han, chinezi, într-o regiune care este populată de uiguri musulmani.
Experţii au afirmat că grupul este un „stat în stat” şi a înfiinţat noi oraşe din regiune, cu şcoli şi universităţi şi chiar forţe de poliţie şi instanţe.
China neagă faptul că uigurii sunt marginalizaţi şi spune că abordează subdezvoltarea şi lipsa locurilor de muncă în zonele puternic uigure. Cu toate acestea regimul comunist arestează milioane de uiguri într-o reţea vastă de lagăre de muncă, pe care le numeşte, însă, "centre de formare profesională".