China lovită de un alt val de îmbolnăviri cu virus Wuhan. Raportează cifre minuscule
focus
alte articole
Publicaţia Global Times controlată de regimul chinez a raportat creşterea numărului infecţiilor de COVID19 - boală generată de virusul Wuhan - din ţară, pentru a cincea zi consecutiv. Potrivit publicaţiei, marţi a fost prima zi în care "zilnic noile cazuri au depăşit 100 de la 6 martie 2020”.
"Din cele 101 cazuri, 89 au fost raportate în Xinjiang, opt în Liaoning şi unul la Beijing, care a fost legat de focarul din Liaoning, potrivit Comisiei Naţionale de Sănătate, miercuri", menţionează documentul oficial, adăugând că toate cele 89 de cazuri din Xinjiang au fost semnalate în capitala provinciei Urumqi.
În ciuda numărului mic de îmbolnăviri raportat, oraşul Dalian din China a fost lovit de un focar de virus Wuhan, care s-a întins în cel puţin şapte oraşe - autorităţile chineze confirmând focarul pe 23 iulie.
Guvernul local din Dalian a afirmat că o firmă care procesează fructe de mare este vinovată de apariţia focarului, susţinând că virusul Wuhan a fost observat în fructele de mare congelate. 85% dintre cazurile noi de infecţie ar fi legate de angajaţi ai companiei sau de rudele acestora.
Numărul mic de cazuri de infecţii cu virus Wuhan raportat de regimul de la Beijing a stârnit critici internaţionale legate de iresponsabilitatea cu care a tratat pandemia. La începutul focarului, autorităţile chineze au ascuns existenţa cazurilor, nu au raportat criza agenţiei internaţionale de sănătate şi au arestat activ avertizorii care încercau să alerteze opinia publică despre existenţa unei boli misterioase. Cu toate acestea regimul comunist a permis efectuarea zborurilor internaţionale, chiar cerând, prin OMS, celorlalte ţări, să nu închidă fluxul de călători şi mărfuri.
Provincia chineză Xinjiang este centrul unei persecuţii masive organizate de Partidul Comunist Chinez împotriva musulmanilor uiguri. Milioane de persoane sunt închise în lagăre pe care regimul chinez le numeşte „centre de formare profesională” şi folosiţi la muncă forţată.
Săptămâna trecută s-a format o coaliţie internaţională care cere Chinei încetarea folosirii uigurilor ca forţă de muncă în lagăre. Un film transmis dintr-un centru de triere al deţinuţilor uiguri înfăţişa musulmani arestaţi ţinuţi pe jos, legaţi şi cu ochii închişi, în timp ce erau triaţi şi întroduşi cu forţa în trenuri. Filmul a devenit viral din cauza încălcării oricăror drepturi civile elementare şi a regulilor de control al focarului de virus Wuhan.
Măsurile Chinei de a impune brusc măsuri draconice asupra unor oraşe mari, raportând în acelaşi timp un număr minuscul de infecţii, în cea mai mare parte asimptomatice, ridică suspiciuni privitoare la minimizarea gravităţii situaţiei, sau la o situaţie diferită de cea raportată.
Economia chineză a fost grav lovită de pandemia de virus Wuhan, în mod direct înregistrând producţie zero luni de zile şi indirect, în momentul în care economiile întregii planete au fost la rândul lor lovite, determinând ca exporturile Chinei să atingă un minim.