Manole, către ambasadorul SUA: PSD-ul de azi nu mai e PSD-ul de ieri. Noi susţinem lupta anticorupţie

Petre-Florin Manole
Petre-Florin Manole (Epoch Times România)

Deputatul PSD Petre Manole i-a transmis o scrisoare deschisă noului ambasador american la Bucureşti, Adrian Zuckerman, căruia îi reproşează că s-a transformat în "ambasadorul PNL" şi îi atrage atenţia că ar trebui să urmărească obiectivele şi valorile comune, nu partizanate politice.

În epistola sa, Petre Manole îi cere înaltului demnitar american să "nu mai demonizeze PSD", pentru că "PSD-ul de astăzi nu mai este PSD-ul de ieri", "ne reconectăm la societate, la familia europeană dar şi menţinem, susţinem şi promovăm valorile europene şi pactul transatlantic".

"Vreau să vă informez, Excelenţă, că în România corupţia este identificată în toate spectrele politice, de la politicieni de stânga la cei de dreapta, iar exemplele le veţi găsi singur foarte uşor. PSD va susţine şi lupta anticorupţie şi va repune pe agenda publică şi respectarea drepturilor şi libertăţilor românilor, pentru ca acestea, aşa cum am învăţat în SUA, nu au culoare politică", a precizat parlamentarul PSD.

Redăm integral scrisoarea lui Petre Manole:

Excelenţa Voastră, domnule ambasador Adrian Zuckerman,

Am citit intervenţia pe care aţi avut-o în data de 20 februarie la Forumul CEO AmCham. Sunt convins că mesajele pe care le-aţi transmis au fost receptate de lideri politici, de jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, de către români. De aceea, mie mi se pare oportun să expun public câteva aspecte despre ceea ce înseamnă pentru mine relaţia cu SUA, dar mai ales ce înseamnă pentru PSD şi România relaţia cu SUA.

“Human rights and foreign policy” aceasta a fost tema programului Departamentului de Stat în cadrul căruia am fost, în 2010, la Washington. Pe mine mă interesa mai mult dimensiunea de human rights. Am învăţat atunci, chiar din Capitoliu, despre diplomaţia şi pragmatismul american în a dezvolta relaţii cu alte state şi a promova teme legitime, precum drepturile omului. Era de aşteptat ca, reîntors în ţară, să continui să promovez tema drepturilor omului şi să lucrez, ca ong-ist, cu instituţiile româneşti şi partenerii noştri americani. Şi asta am făcut, pentru că în asta credeam şi cred încă şi mai mult.

Apoi, pentru că am învăţat politica de la National Democratic Institute for Internaţional Affairs, am început să înţeleg şi despre foreign policy. Şi de aceea, indiferent că am avut discuţii cu Duane Butcher, Dean Thompson sau Hans Klemm sau că am mers la Women of Courage Award sau pe USS Ross, am ştiut că ceea ce ne uneşte sunt obiectivele şi valorile comune. Nu în ultimul rând, ca parlamentar, am susţinut şi eu, ca toţi ceilalţi colegi din Parlament şi din guvernul Partidului Social Democrat, proiectele care au dus la respectarea angajamentului de 2% pentru armată şi achiziţii de armament. Pentru România efortul financiar nu a fost simplu, fiindcă suntem o ţară cu mari nevoi de investiţii în educaţie şi sănătate. Însă românii, cetăţeni obişnuiţi sau din administraţie, politică sau diplomaţie, ştiu că trebuie să menţinem nişte angajamente şi să păstrăm standardele.

Dar când vine vorba de standarde, mai ales în diplomaţie, am învăţat câte ceva de la un diplomat român inegalabil şi foarte respectat: Excelenţa Sa, regretatul ambasador Mihnea Constantinescu. Dumneavoastră nu l-aţi cunoscut, dar noi, cei care am avut acest noroc, nu ni-l imaginam luând partea democraţilor sau a republicanilor. Pentru că, de regulă, un ambasador urmăreşte obiectivele şi valorile comune, nu partizanate politice. Pentru că sunteţi ambasadorul SUA, nicidecum al PNL, sunteţi responsabil să păstraţi nealterate imaginea bună şi contribuţia SUA la relaţiile noastre bilaterale. Guvernele şi ambasadorii vin şi pleacă, România şi SUA rămân. Cred, de asemenea, Excelenţă, că sunt importante discuţiile cu toate partidele politice democratice româneşti şi că doar toate perspectivele vă vor putea da o imagine corectă şi imparţială despre România.

Recent v-aţi întâlnit la Parlament, într-o vizită oficială, cu preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, căruia i-aţi adresat cuvinte de laudă şi guvernărilor PSD şi rolului jucat de formaţiunea noastră în intensificarea relaţiilor cu Statele Unite. Şi nu este nimic anormal căci PSD a pus bazele parteneriatului strategic româno-american.

Indiferent de poziţia subiectivă pe care aţi avut-o în cadrul dezbaterii AmCham, vă spun că demonizarea PSD trebuie să ia sfârşit pentru că PSD-ul de astăzi nu mai este PSD-ul de ieri. Ne reconectăm la societate, la familia europeană dar şi menţinem, susţinem şi promovăm valorile europene şi pactul transatlantic.

Vă asigur, Excelenţa Voastră, că România, ca orice ţară democratică, are nevoie de un echilibru politic şi de o opoziţie puternică. Noi suntem şi vom fi acea opoziţie la un partid cu denumire liberală care, culmea, nu-şi doreşte să guverneze sau care, la fel ca alţii odinioară încearcă să abuzeze de poziţia politică dominantă pe care o are. Noi am trecut prin această etapă şi am învăţat că excesele de orice fel se întorc împotriva ta. Nu vom mai accepta niciodată derapaje instituţionale. Am reacţionat ferm la cele 25 de OUG-uri date într-o singură noapte, înainte ca guvernul liberal să fie demis şi vom reacţiona la fel de ferm dacă, de exemplu, guvernul nu va respecta legea prin care trebuie mărite pensiile românilor. Vom apăra prin mijloace parlamentare şi democratice, toate drepturile câştigate de către români în guvernările PSD.

Vreau să vă informez, Excelenţă, că în România corupţia este identificată în toate spectrele politice, de la politicieni de stânga la cei de dreapta, iar exemplele le veţi găsi singur foarte uşor. PSD va susţine şi lupta anticorupţie şi va repune pe agenda publică şi respectarea drepturilor şi libertăţilor românilor, pentru ca acestea, aşa cum am învăţat în SUA, nu au culoare politică.

PSD este un promotor al relaţiilor speciale cu Statele Unite şi cred că România poate juca un rol important la nivelul NATO. Contribuţia substanţială adusă de Partidul Social Democrat în privinţa aderării României la NATO, dar şi în participarea ţării noastre la eforturile de creştere a bugetelor alocate pentru apărare sunt repere care nu pot fi contestate. În acest sens, toate guvernările PSD au alocat resursele necesare pentru respectarea angajamentului de 2% pentru apărare.

Astăzi, România are nevoie în primul rând de stabilitate politică, nu de guverne interimare, nu de alegeri anticipate forţate. Dar sunt sigur că Statele Unite sunt un partener de încredere în demersul tuturor actorilor politici în a asigura un nivel de trai mai ridicat şi bunăstare pentru români.