SUA extinde scutirile asupra centralelor nucleare civile iraniene, dar atacă exporturile de uraniu

Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
04.05.2019

SUA a declarat că a extins cinci scutiri de sancţiuni care vor permite Rusiei, Chinei şi ţărilor europene să continue să lucreze cu programul nuclear civil al Iranului, potrivit RFE/RL.

În acelaşi timp, Departamentul de Stat american a declarat vineri că suspendă două scutiri legate de exporturile iraniene de uraniu îmbogăţit. Toate scutirile urmau să expire sâmbătă.

În timpul administraţiei preşedintelui Donald Trump, SUA şi-a amplificat presiunea asupra guvernului iranian, în timp ce urmăreşte să pună capăt aşa numitelor activităţi “maligne” ale Teheranului în regiune. Washingtonul a impus deja sancţiuni asupra industriei petroliere iraniene, într-un efort de a reduce la zero exporturile de petrol ale iranienilor.

Mişcarea SUA privind extinderea celor cinci scutiri de sancţiuni va fi probabil aplaudată de ţările care încă lucrează cu Iranul şi de cele care s-au opus deciziei unilaterale a Washingtonului de a ieşi din acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran – acord care prevede reducerea considerabilă a sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului în schimbul restricţionării semnificative a activităţilor sale nucleare.

Scutirile extinse vizează elemente separate ale programului nuclear civil al Teheranului. Prelungirile de 45 până la 90 de zile sunt mai scurte decât cele 180 de zile acordate anterior, însă pot fi reînnoite.

Scutirile permit continuarea activităţilor la centrala nucleară de la Bushehr, la centrala de îmbogăţire a uraniului de la Fordow, la complexul nuclear Arak şi la Reactorul de Cercetare din Teheran, a precizat Departamentul de Stat al SUA.

Totuşi, SUA a avertizat că pot fi impuse sancţiuni asupra unor ţări dacă acestea furnizează asistenţă în vederea extinderii centralei de la Bushehr dincolo de singurul reactor existent.

Conform prevederilor acordului din 2015, Rusia, China şi câteva ţări europene ajută la întreţinerea acestor structuri iraniene şi asistă la transformarea echipamentelor de acolo pentru a fi folosite în scop civil.

Una dintre cele două scutiri ce nu au fost reînnoite au permis Iranului să depoziteze excesul de apă grea produsă în procesul de îmbogăţire a uraniului în Oman. Cealaltă scutire a permis Iranului să schimbe cu Rusia uraniu îmbogăţit pentru praf de uraniu cunoscut sub numele de “yellowcake”

Aceste restricţii urmăresc să forţeze Iranul să nu mai îmbogăţească uraniu. Conform acordului din 2015, Teheranului i s-a permis să păstreze 300 kg de uraniu îmbogăţit până la pragul de 3,67% – cu mult sub nivelul necesar pentru construirea armelor nucleare.

Iranul ar trebui să vândă pe pieţele internaţionale uraniul îmbogăţit deasupra pragului sensibil şi să primească în schimb uraniu natural.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că, acum, SUA va începe să impună sancţiuni asupra oricui se implică în schimbul de uraniu natural cu uraniu îmbogăţit – precum şi în stocarea de apă grea iraniană care depăşeşte limitele impuse.

În momentul retragerii din acordul nuclear, în 2018, Trump a declarat că Teheranul nu respectă „spiritul” acordului din cauză că susţine militanţii din regiune şi continuă să testeze arme nucleare şi rachete balistice. Teheranul neagă acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor