SUA confirmă primul caz uman de gripă aviară fără contact cu animale

(Captură Foto)
Epoch Times România
26.09.2024

Încă o persoană s-a îmbolnăvit de gripă aviară în Statele Unite, însă, de această dată, oficialii din domeniul sănătăţii publice nu ştiu cum a contractat virusul gripei aviare înalt patogene (HPAIV), scrie Science Alert.

Din fericire, pacientul şi-a revenit, dar este a 14-a persoană care se îmbolnăveşte de gripă aviară în SUA în acest an şi primul pacient „fără expunere imediată cunoscută la animale”, potrivit Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC).

Toate cazurile umane anterioare au fost în rândul lucrătorilor care au contractat virusul de la animale bolnave din ferme avicole sau de produse lactate. Acest nou caz este un mister pe care CDC încearcă cu disperare să îl rezolve.

La 22 august, un pacient adult a fost testat pozitiv pentru virusul aviar la un spital din statul Missouri, unde numai păsările de curte şi păsările sălbatice au fost testate anterior pozitiv pentru tulpina H5N1 a virusului.

Iniţial, pacientul a fost testat pozitiv pentru gripa A. Testele ulterioare au arătat că pacientul a luat cumva gripa aviară, care se răspândeşte în prezent în rândul păsărilor sălbatice şi domestice şi al mamiferelor din SUA, precum şi din Europa, America de Sud, Africa, părţi ale Asiei şi Antarctica.

Această persoană nu a avut niciun contact cunoscut cu animalele, deşi este posibil să fi fost expusă la un animal infectat fără ştirea sa.

Oficialii de la CDC secvenţiază acum genomul viral al acestui caz uman recent pentru a înţelege mai bine de unde provine agentul patogen şi cum s-ar fi putut adapta pentru a infecta mamifere ca noi.

Pacientul din Missouri nu a transmis virusul niciunui contact apropiat şi, în lipsa oricărui caz cunoscut de transmitere de la om la om până în prezent, CDC consideră în continuare că ameninţarea gripei aviare pentru populaţie este „scăzută”.

„Riscul de transmitere susţinută sau de infectare în rândul publicului larg rămâne scăzut”, confirmă Departamentul de sănătate şi servicii pentru vârstnici din Missouri.

Cu toate acestea, faptul că acest pacient a ajuns în spital este un semn îngrijorător; în acest moment, nu se ştie dacă simptomele sale severe sunt cauzate de virusul în sine sau de condiţii medicale subiacente.

Directorul adjunct al CDC, Nirav Shah, a declarat pentru The Guardian într-un interviu exclusiv în iulie că echipa sa urmăreşte cu atenţie creşterea severităţii gripei aviare la om, deoarece acest lucru ar putea indica faptul că virusul suferă mutaţii care ar putea fi periculoase pentru sănătatea publică.

„Dacă ar trebui să vedem persoane fără nicio legătură cu o fermă sau cu expunerea la pui, care dezvoltă semne şi simptome - acest lucru ar fi foarte îngrijorător”, declara Shah la momentul respectiv.

Cazul recent din Missouri este primul caz de gripă aviară detectat ca parte a sistemului naţional de supraveghere a gripei, în cadrul căruia formele curioase de gripă sunt trimise pentru teste suplimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor