Problema scutului antirachetă, discutată la Bucureşti de subsecretarul de stat al SUA

Subsecretarul de stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitatea Internaţională, Roşe Gottemoeller, va discuta cu autorităţile de la Bucureşti despre scutul antirachetă amplasat la Deveselu. Reprezentatul administraţiei americane se va afla într-o vizită la Bucureşti, în perioada 21-22 aprilie.
(EMMANUEL DUNAND / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
17.04.2013

Subsecretarul de stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitatea Internaţională, Rose Gottemoeller, va discuta cu autorităţile de la Bucureşti despre scutul antirachetă amplasat la Deveselu. Reprezentatul administraţiei americane se va afla într-o vizită la Bucureşti, în perioada 21-22 aprilie, după cum a informat Departamentului de Stat american.

Înainte de a sosi în România, Gottemoeller va conduce, la Geneva, în Elveţia, delegaţia americană care va participa la o conferinţă la care vor lua parte reprezentanţi din cele cinci state recunoscute de Tratatul de neproliferare (NPT) ca posesoare de arme nucleare (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite).

La conferinţă, vor fi analizate progresele angajamentelor şi se va examina implementarea tratatului. Vor continua discuţiile asupra celor trei aspecte ale Tratatului - neproliferare, folosire paşnică a energiei nucleare şi dezarmare.

Gottemoeller va veni apoi la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre cooperarea în domeniul apărării antirachetă şi alte probleme de securitate internaţională.

Proiectul scutului antirachetă continuă

Nu vor exista modificări în proiectul privind scutul antirachetă dintre România şi Statele Unite ale Americii, a precizat recent ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Secretarul de stat al Apărării, Chuck Hagel, a făcut precizări referitoare la regândirea strategiei SUA în domeniul scutului antirachetă având în vedere situaţia creată în Coreea şi amplasarea pe coastele Americii a unui număr mai mare de interceptori.

''De asemenea, a făcut precizarea (n.r. Chuck Hagel) că programul în Europa şi mai ales programul legat de România şi Polonia va continua conform planificării iniţiale şi că elementele scutului antirachetă vor deveni operaţionale, aşa cum s-a stabilit de fapt în documentele de parteneriat pe care le avem cu Statele Unite - încep anul acesta şi se finalizează în anul 2015, faza a doua. Şi sigur, legat de Polonia, faza a treia, ei sunt într-o altă etapă de amplasare a interceptorilor, cu finalizare şi devenind operaţional în anul 2018'', a afirmat Duşa.

Structura sistemului de apărare antirachetă al SUA va fi modificată, prin renunţarea la faza a patra a acesteia, a anunţat recent Administraţia americană. Autorităţile din ţara noastră asigură însă că decizia nu afectează în niciun fel România, inclusă în faza a doua a proiectului.

Fără niciun fel de modificări sau întârzieri, baza Deveselu va deveni operaţională în anul 2015, conform calendarului stabilit.

Oficialii americani au decis să renunţe la faza a patra a sistemului de apărare antirachetă al SUA, care presupunea punerea în funcţiune a unui nou tip de rachete interceptoare. Fondurile economisite vor fi redirecţionate către finanţarea capacităţilor rachetelor balistice intercontinentale, ca răspuns la ameninţarea nord-coreeană.

"Anunţ o serie de paşi pe care Statele Unite îi vor face pentru a contracara provocările pe care le reprezintă dezvoltarea capacităţilor rachetelor cu rază lungă de acţiune ale Iranului şi Coreei de Nord. Vom întări apărarea cu rachete a teritoriului ţării prin desfăşurarea a încă 14 interceptoare terestre la Fort Greeley, în Alaska. Asta va creşte numărul interceptoarelor terestre de la 30 la 44, incluzându-le aici şi pe cele patru de la Baza Aeriană Vandenberg din California. Aceste interceptoare suplimentare vor reprezenta o creştere suplimentară cu aproape 50% a capacităţii noastre de apărare antirachetă", a precizat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor