SUA arestează un cercetător asociat Armatei chineze care se ascundea la consulatul din San Francisco
alte articole
O cercetătoare chineză care se ascundea la consulatul chinez din San Francisco a fost arestată de agenţii federali americani, potrivit unor documente oficiale ale SUA.
Autorităţile americane o căutau pe Tang Juan, cercetătoare la Universitatea din California (UC Davis), care s-a ascuns la consulatul chinez după ce a fost interogată de agenţii FBI pe 20 iunie. Tang a ascuns apartenenţa sa la armata chineză în momentul în care şi-a depus aplicaţia pentru a obţine viză americană.
Înregistrările închisorii arată că şerifii federali americani au arestat-o joi pe Tang, ducând-o în închisoarea principală a districtului Sacramento. Autorităţile americane nu au voie să intre în misiuni diplomatice străine fără permisiune, astfel că nu este clar dacă Tang s-a predat de bună voie oficialilor federali, iar Departamentul de Justiţie şi FBI nu au răspuns imediat la întrebări.
Tang este unul dintre cei patru cercetători chinezi acuzaţi recent de ascunderea legăturilor lor cu armata chineză, a declarat departamentul de justiţie.
Procurorii federali susţin că Tang este ofiţer al Forţelor Aeriene chineze. FBI-ul a găsit fotografii disponibile publicului cu Tang în uniformă militară şi referiri la angajarea ei ca cercetătoare la Universitatea Medicală Militară a Forţelor Aeriene (FMMU), conform documentelor înaintate instanţei de către FBI.
Tang a fost intervievată de FBI la reşedinţa sa din Davis, California, pe 20 iunie, iar în timpul interviului a negat că ar servi în armata chineză. Ea le-a spus agenţilor că a purtat uniforma militară deoarece era o cerinţă pentru participarea la FMMU, potrivit documentelor instanţei.
Procurorii au declarat că FBI a găsit mai târziu o altă fotografie cu Tang într-o uniformă militară.
După interviu, Tang s-a refugiat la consulatul chinez din San Francisco, unde a rămas până pe 23 iulie.
"După cum demonstrează cazul Tang, consulatul chinez din San Francisco oferă un potenţial adăpost pentru agenţii armatei chineze de a evita urmărirea penală în Statele Unite", au spus procurorii într-un document al instanţei.
Dacă este găsită vinovată, Tang poate primi până la 10 ani de închisoare şi o amendă de 250.000 USD.
Evoluţia survine după ce Statele Unite au cerut închiderea consulatului chinez din Houston până vineri după-amiază, secretarul de stat american Mike Pompeo acuzând misiunea diplomatică de faptul că este un „cuib de spioni şi hoţi de proprietate intelectuală”.
Drept represalii, regimul chinez a ordonat pe 24 iulie închiderea consulatului american din oraşul Chengdu din sud-vestul provinciei Sichuan.