SUA ar fi dispuse să împărăşească Rusiei principala taină a scutului antirachetă (revista presei)
Administraţia SUA este dispusă să pună la dispoziţia Rusiei informaţii secrete referitoare la elementele scutului antirachetă desfăşurat în Europa, scrie Kommersant în ediţia de luni, precizând că este vorba, mai întâi de toate, de rachetele interceptoare SM-3, care vor constitui baza sistemului. Casa Albă consideră că în acest fel va determina Moscova să coopereze în cea mai dureroasă temă din relaţiile ruso-americane.
Subiectul ar urma să fie discutat de Rusia şi SUA încă înainte de învestirea lui Vladimir Putin în postul de preşedinte, prevăzută pentu luna mai. Reprezentantul Departamentului de Apărare al SUA, Bradley Roberts, a afirmat săptămâna trecută, în subcomisia pentru forţele armate a Congresului american, că Washingtonul examinează ideea de a transmite Moscovei unele caracteristici ale sistemului antirachetă. 'Cooperarea cu Rusia va avea doar de câştigat, dacă vom decide să furnizăm o cantitate limitată de informaţii secrete', a spus Roberts. Pentru prima dată s-a aflat că SUA analizează posibilitatea de a transmite Rusiei date vizând SM-3 în noimebrie trecut. Preşedintele subcomisiei pentru armament strategic, Michael Terner, a anunţat că adjunctul secretarului de stat american a propus Moscovei informaţii despre viteza maximă pe care o poate lua SM-3. Aceste date permit să se determine dacă sistemul antirachetă ar prezenta vreun pericol pentru rachetele intercontinentale ruseşti.
Rusia manifestă un mare interes pentru aceste informaţii. Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, care coordonează negocierile privind apărarea antirachetă, a declarat că Moscova este îngrijorată de caracteristicile tactice şi tehnice ale interceptorilor Block 2B, care ar trebui să fie puşi în funcţiune din 2020. Actualele afirmaţii ale demnitarului de la Pentagon denotă că Washingtonul intenţionează să revină la ideea transmiterii unor date vizând SM-3. SUA ar putea recurge la acest gest ca urmare a blocajului în negocierile vizând scutul, din cauza cărora probabil că eşuează summitul Consiliului Rusia-NATO, prevăzut pentru luna mai. Problema ar putea fi discutată în timpul vizitei adjunctului secretarului american, Rose Gottemuller, la Moscova, care ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii martie.
În Rusia se naşte adevărata politică, titrează Nezavisimaia Gazeta, semnalând că amplele mitinguri ale opoziţiei au schimbat climatul politic al ţării. Profunzimea acestor modificări va depinde de acţiunile - sau de lipsa de acţiune - ale părţilor. Şi conducerea, şi mişcările protestatare sunt puse în situaţia de a alege o nouă strategie. Lozincile 'Pentru alegeri oneste' erau actuale până la alegeri, acum ele devin lipsite de sens. Opoziţia are nevoie de un lider şi de idei proaspete, consideră publicaţia.
Fostul ministru al Finanţelor, Aleksei Kudrin, va continua să-l conteste pe Dmitri Medvedev, când acesta din urmă va deveni premier, notează Vedomosti. Kudrin va înfiinţa un fond care va promova reforme economice. 'Voi propune legi care trebuie neapărat adoptate, de asemenea, voi susţine iniţiative raţionale', a afirmat el. Fondul ar putea deveni un concurent public al puterii, afirmă un înalt funcţionar al guvernului rus. Kudrin, în ciuda demiterii sale, şi-a menţinut o înaltă autoritate. El înţelege logica schimbărilor necesare şi, dacă va începe să se ocupe de acestea, o va face sistemic, a adăugat funcţionarul .