SUA aplică sancţiuni asupra lui Putin, Lavrov, Şoigu, Gherasimov şi alţii
focus
alte articole
La sfârşitul zilei de vineri 25 februarie, Statele Unite au impus sancţiuni preşedintelui rus Vladimir Putin, ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, şi altor membri ai Consiliului de Securitate al Rusiei.
Iniţiativa marchează ultimele acţiuni ale SUA împotriva Rusiei, după rundele anterioare de sancţiuni anunţate la începutul acestei săptămâni, generate de invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina.
Uniunea Europeană, Regatul Unit şi Canada au anunţat, de asemenea, sancţiuni punctuale împotriva lui Putin şi Lavrov.
Departamentul de Stat al SUA a desemnat mai multe persoane pe care le consideră direct responsabile pentru continuarea invaziei Ucrainei: ministrul apărării al Federaţiei Ruse - Serghei Şoigu - şi şeful Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, prim-viceministrul al Apărării şi generalul de armată Valery Gherasimov.
Trezoreria SUA a notat că „este extrem de rar” să desemneze un şef de stat ca ţintă a sancţiunilor şi că Vladimir Putin se alătură acum „unui grup foarte restrâns de oameni, care include despoţi precum Kim Jong Un, Aleksander Lukaşenko şi Bashar al-Assad”.
Trezoreria a desemnat separat 11 membri ai Consiliului de Securitate al Rusiei în acţiuni anterioare.
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat într-un comunicat că Statele Unite încearcă „să se asigure că Rusia plăteşte un preţ economic şi diplomatic sever pentru invazia Ucrainei” şi sunt „pregătite să impună Rusiei costuri suplimentare”, dacă este necesar.
Conform sancţiunilor, „toate proprietăţile şi interesele aflate în posesia persoanelor de mai sus care se află în Statele Unite sau aflate în posesia sau controlul unor persoane din SUA - vor fi blocate şi trebuie raportate [Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC)]”.
„În plus, sunt blocate şi orice entităţi care sunt deţinute, direct sau indirect, în proporţie de 50% sau mai mult, de una sau mai multe persoane blocate”, a anunţat.
„Toate tranzacţiile efectuate de persoane din SUA sau în (sau care tranzitează) Statele Unite, care implică orice proprietate sau interese în proprietatea unor persoane desemnate sau blocate în alt mod, sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt autorizate printr-o licenţă, generală sau specifică, emisă de OFAC sau scutite în alt mod. Aceste interdicţii includ efectuarea oricărei contribuţii sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către, către sau în beneficiul oricărei persoane blocate şi primirea oricărei contribuţii sau furnizare de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.”
Casa Albă a anunţat sancţiuni împotriva Rusiei pe 24 februarie, care au vizat diverse instituţii financiare ruse, indivizi ruşi şi membri ai familiilor acestora şi o serie de companii ruseşti de energie. Sancţiunile nu blochează direct importurile de petrol şi gaze ale Rusiei, din motive ce ţin de siguranţa energetică a aliaţilor europeni.
Preşedintele Joe Biden a mai declarat, pe 24 februarie, că Statele Unite şi aliaţii au decis să nu interzică Rusiei accesul la sistemul de plăţi internaţionale SWIFT, pe care băncile îl folosesc pentru a deconta plăţile transfrontaliere. Sistemul este considerat crucial pentru finanţarea comerţului internaţional.