Putin îşi trimite cea mai îngrozitoare armă convenţională în Ucraina: bombe termobarice [The Guardian]

Vehicul blindat rusesc prevăzut cu lansator de rachete termobarice obsevat pe şoselele Ucrainei
Vehicul blindat rusesc prevăzut cu lansator de rachete termobarice obsevat pe şoselele Ucrainei (Captură video)

CNN a difuzat sâmbătă imagini din interiorul Rusiei (Belgorod) cu un tanc lansator de rachete termobarice TOS-1 în drum spre graniţa ucraineană pe un camion cu platformă, informează The Guardian.

TOS-1 este un sistem de lansatoare de rachete montat pe un saşiu de tanc T-72 care foloseşte rachete termobarice şi a fost operaţional pentru prima dată în timpul războiului sovietic din Afganistan. De asemenea, a fost folosit recent şi în Siria.

Sistemele TOS sunt cunoscute pentru efectele îngrozitoare ale focoaselor explozive combustibil-aer. Acestea sunt considerate cele mai devastatoare arme explozive, în afară de armele nucleare tactice.

TOS-1 lansează o rachetă care transportă un exploziv combustibil-aer (FAE). Puterea sa de distrugere este estimată la 1 km 2 per explozie pentru rachetele incendiare şi 2 km 2 pentru rachetele termobarice. Are o viteză de 65 km / h, o greutate de 46 de tone şi este condusă de un echipaj de trei persoane.

Victimele unei explozii provocate de TOS-1 sunt ucise fie prin suprapresiunea asupra oaselor, prin dislocarea ochilor, sau pot muri în urma unor hemoragii interne produse de presiunea generată la explozie.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe