Rusia propune Irakului sisteme S-400

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a oferit marţi Irakului opţiunea de a achiziţiona cel mai avansat sistem de apărare împotriva rachetelor pentru a-şi proteja spaţiul aerian, a informat RIA Novosti.

Potrivit raportului, forţele armate irakiene ar putea achiziţiona sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 Triumf, care poate „asigura suveranitatea ţării şi protecţia reală a spaţiului aerian”.

"Irakul este un partener al Rusiei în domeniul cooperării tehnico-militare, iar Federaţia Rusă poate furniza fondurile necesare pentru a asigura suveranitatea ţării şi protecţia reală a spaţiului aerian, inclusiv furnizarea de rachete S-400 şi alte componente ale sistemul de apărare aeriană, cum ar fi Buk-M3, Tor-M2 "şi aşa mai departe", a spus Igor Korotcenko, membru al Consiliului Ministerului Apărării din Rusia.

În ultimele câteva luni, Irakul a luat în considerare achiziţionarea de sisteme de apărare şi de rachete aeriene ruseşti, inclusiv S-400, însă iniţiativa a generat presiuni majore din partea SUA.

Rusia ar putea profita de criza din Orientul Mijlociu, generată de uciderea liderului forţelor paramilitare iraniene, Qassem Soleimani, de către dronele americane.

Criza a fost generată şi de influenţa în creştere a Iranului în Irak şi a creat temeri majore la Bagdad, liderii irakieni temându-se de atragerea Irakului într-un eventual conflict între Iran şi SUA.

Imediat după atacul care l-a eliminat pe Qassem Soleimani, parlamentul irakian a votat o rezoluţie care cere guvernului să expulzeze trupele americane din ţară.

Noua ofertă a Rusiei este considerată o nouă dovadă a încercării Rusiei de a se infiltra în vidul de putere generat de retragerea tot mai evidentă a SUA din teatrul de operaţiuni din Orientul Mijlociu.

O evaluare recentă a agenţiilor de informaţii americane a indicat că cel puţin 13 ţări şi-au exprimat interesul de a achiziţiona sisteme S-400. Arabia Saudită, Qatar, Algeria, Maroc, Egipt, Vietnam şi Irak duc negocieri cu Rusia pentru a achiziţiona sistemul de apărare împotriva rachetelor în ultimele câteva trimestre.

China, India şi Turcia au semnat deja acorduri cu Rusia.

S-400 poate ataca bombardiere din clasa Stealth, avioane, rachete de croazieră, proiectile ghidate cu precizie şi rachete balistice, unii experţi militari fiind chiar de părere că sistemul rusesc de apărare este superior modelului MIM-104 Patriot produs de SUA.