SUA anulează interdicţia privind vânzările de arme pentru Arabia Saudită

Soldaţi saudiţi stau în faţa tancurilor lor în provincia Jizan, sudul Arabiei Saudite, în apropiere de graniţa cu Yemen. (Getty Images)
Redacţia
10.08.2024

Administraţia Biden a decis să ridice interdicţia privind vânzările americane de arme ofensive către Arabia Saudită, renunţând astfel la o politică de trei ani menită să facă presiuni asupra regatului pentru a pune capăt războiului din Yemen, a declarat vineri Departamentul de Stat.

Potrivit unui înalt oficial al Departamentul de Stat, citat de Reuters, SUA a ridicat suspendarea anumitor transferuri de muniţie aer-sol către Arabia Saudită.

„Vom lua în considerare noi transferuri în mod obişnuit, de la caz la caz, în conformitate cu politica de transfer de arme convenţionale”, a declarat oficialul.

Administraţia a informat Congresul în această săptămână cu privire la decizia sa de a ridica interdicţia, a declarat un consilier al Congresului. O sursă a afirmat că vânzările ar putea fi reluate încă de săptămâna viitoare. Guvernul SUA a continuat vineri după-amiază cu notificările privind o vânzare, a declarat o persoană informată cu privire la acest subiect.

„Saudiţii şi-au îndeplinit partea lor de înţelegere, iar noi suntem pregătiţi să ne-o îndeplinim pe a noastră”, a declarat un înalt oficial al administraţiei Biden.

Conform legislaţiei americane, acordurile internaţionale majore privind armele trebuie să fie revizuite de membrii Congresului înainte de a deveni definitive. În ultimii ani, parlamentarii democraţi şi republicani au pus la îndoială furnizarea de arme ofensive Arabiei Saudite, invocând aspecte precum victimele civile ale campaniei sale din Yemen şi o serie de probleme legate de drepturile omului.

Însă această opoziţie s-a atenuat pe fondul tulburărilor din Orientul Mijlociu, în urma atacului mortal al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului şi din cauza schimbărilor în desfăşurarea campaniei din Yemen.

Din martie 2022 - când saudiţii şi Houthi au intrat într-un armistiţiu condus de ONU - nu au mai avut loc lovituri aeriene saudite în Yemen, iar focurile transfrontaliere din Yemen în regat au încetat în mare parte, a declarat oficialul administraţiei.

„De asemenea, remarcăm măsurile pozitive pe care Ministerul saudit al Apărării le-a luat în ultimii trei ani pentru a-şi îmbunătăţi substanţial procesele de atenuare a daunelor civile, în parte datorită activităţii formatorilor şi consilierilor americani”, a declarat oficialul Departamentului de Stat.

Context

Războiul din Yemen este văzut ca una dintre numeroasele lupte prin intermediari dintre Iran şi Arabia Saudită. Rebelii Houthi au înlăturat din Sanaa un guvern susţinut de Arabia Saudită la sfârşitul anului 2014 şi se află în război împotriva unei alianţe militare conduse de Arabia Saudită din 2015, un conflict care a ucis sute de mii de oameni şi a lăsat 80% din populaţia Yemenului dependentă de ajutor umanitar.

Biden a adoptat o poziţie mai dură privind vânzările de arme către Arabia Saudită în 2021, citând campania regatului împotriva Houthi din Yemen, aliniată Iranului, care a provocat numeroase victime civile. Legăturile dintre regat şi Statele Unite s-au încălzit de atunci, Washingtonul colaborând mai îndeaproape cu Riadul în urma atacului Hamas din 7 octombrie pentru a elabora un plan pentru Gaza postbelică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor