SUA admite că a bombardat un spital pentru recâştigarea oraşului Kunduz

SUA a recunoscut că a lovit din greşeală un spital condus de grupul Doctors Without Borders în oraşul afgan Kunduz. În acel atac, cel puţin 22 de oameni au fost ucişi, inclusiv doctori şi pacienţi.
Comandantul forţelor americane din Afghanistan gen. John Campbell, 6 octombrie 2015
Comandantul forţelor americane din Afghanistan gen. John Campbell, 6 octombrie 2015 (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Comandantul forţelor americane şi aliate în Afganistan a recunoscut marţi că a avut loc într-adevăr un atac american asupra unui spital din nordul Afganistanului, în ciuda procedurilor militare americane adoptate pentru evitarea unor astfel de greşeli.

Generalul John F. Campbell a mai declarat unui Comitet Senatorial că după părerea sa, preşedintele american Barack Obama ar trebui să revizuiască planul curent pentru reducerea forţei americane din Afganistan până la sfârşitul anului următor. Conform acelui plan, din cei 9.800 de soldaţi americani prezenţi pe teritoriul afgan vor rămâne aproximativ 1.000, care vor asigura în principal doar securitatea ambasadei SUA.

Campbell a declarat că a prezentat superiorilor săi mai multe opţiuni deoarece condiţiile din Afganistan s-au schimbat semnificativ de când Obama a aprobat acest plan în 2014.

Depunând mărturie la trei zile după ce lovitura asupra clinicii a provocat cel puţin 22 de morţi, Campbell a declarat că, în timp ce erau implicaţi într-o luptă cu talibanii în oraşul Kunduz, soldaţii afgani au cerut sâmbătă suport aerian, comunicând cu trupele SUA aflate la faţa locului.

Trupele americane se aflau în contact cu un avion de luptă AC-130, care a tras asupra clinicii conduse de organizaţia Doctors Without Borders, a adăugat el.

“Pentru a fi clar, decizia de a lansa lovituri aeriene a aparţinut SUA, a fost luată în cadrul lanţului de comandă al SUA”, a declarat Campbell. “Spitalul a fost lovit din greşeală. Nu am lovi intenţionat niciodată o unitate medicală protejată”.

Apărând în faţa Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Senatului SUA, Campbell a declarat că nu poate oferi detalii suplimentare pentru ceea ce s-a întâmplat, inclusiv în privinţa celor care au eşuat să urmeze procedurile privind evitarea atacurilor asupra spitalelor. El a adăugat că pentru aceste detalii este nevoie să se aştepte până la finalizarea investigaţiilor.

În ceea ce priveşte nivelul trupelor americane în Afganistan, Campbell a declarat că abilitatea de a pregăti forţele afgane şi de a desfăşura operaţiuni va fi diminuată dacă numărul soldaţilor americani din această ţară ar fi redus la 1.000 până la sfârşitul anului următor.