SUA acuză un fost ofiţer al Forţei Aeriene de spionaj în favoarea Iranului

Monica Witt (Screenshot)
Andrei Popescu
14.02.2019

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a inculpat un fost ofiţer de informaţii al Forţei Aeriene pentru că ar fi ajutat Iranul să desfăşoare "o operaţiune de spionaj cibernetic care a vizat agenţi ai serviciilor de informaţii", potrivit RFE/RL.

Actul de acuzare susţine că Monica Witt a expus un agent american şi a ajutat Gărzile Revoluţionare ale Iranului (IRGC) să dezvolte ţinte cibernetice în cadrul armatei americane după ce a fugit în Iran în 2013.

Oficiali american au afirmat că Witt, care a lucrat ani de zile în serviciul de contrainformaţii al Forţei Aeriene a SUA, a acţionat împotriva ţării sale din motive “ideologice”.

Ca parte a acţiunii din 13 februarie, SUA a inculpat de asemenea patru cetăţeni iranieni care aparent au fost implicaţi în atacuri cibernetice.

De asemenea, Washingtonul a sancţionat şi două companii din Iran: New Horizon Organization şi Net Peygard Samavat Company.

Trezoreria SUA a declarat că Net Peygard a vizat foşti şi actuali angajaţi guvernamentali şi militari americani în cadrul unei campanii cibernetice ostile, în timp ce New Horizon a organizat întâlniri internaţionale pentru a susţine Forţa Quds din cadrul IRGC să recruteze şi să colecteze informaţii de la participanţi străini.

Chiar Witt a fost recrutată de Iran după ce a participat la două conferinţe internaţionale organizate de New Horizon, au susţinut oficialii americani. Aceştia au precizat că Witt a lucrat ca ofiţer de contrainformaţii în Forţa Aeriană a Statelor Unite în perioada 1997-2008 şi în calitate de contractor timp de doi ani după aceea.

Cel puţin una dintre conferinţele New Horizon a fost organizată de jurnalista americană de origine iraniană Marzieh Hashemi, care a fost reţinută luna trecută de autorităţile SUA ca martor important într-un caz criminal federal, a precizat publicaţia iraniană Tehran Times. Hashemi, care a fost eliberată în 23 ianuarie, s-a întors în capitala iraniană în 30 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor