SUA acuză un fost ofiţer al Forţei Aeriene de spionaj în favoarea Iranului
alte articole
Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a inculpat un fost ofiţer de informaţii al Forţei Aeriene pentru că ar fi ajutat Iranul să desfăşoare "o operaţiune de spionaj cibernetic care a vizat agenţi ai serviciilor de informaţii", potrivit RFE/RL.
Actul de acuzare susţine că Monica Witt a expus un agent american şi a ajutat Gărzile Revoluţionare ale Iranului (IRGC) să dezvolte ţinte cibernetice în cadrul armatei americane după ce a fugit în Iran în 2013.
Oficiali american au afirmat că Witt, care a lucrat ani de zile în serviciul de contrainformaţii al Forţei Aeriene a SUA, a acţionat împotriva ţării sale din motive “ideologice”.
Ca parte a acţiunii din 13 februarie, SUA a inculpat de asemenea patru cetăţeni iranieni care aparent au fost implicaţi în atacuri cibernetice.
De asemenea, Washingtonul a sancţionat şi două companii din Iran: New Horizon Organization şi Net Peygard Samavat Company.
Trezoreria SUA a declarat că Net Peygard a vizat foşti şi actuali angajaţi guvernamentali şi militari americani în cadrul unei campanii cibernetice ostile, în timp ce New Horizon a organizat întâlniri internaţionale pentru a susţine Forţa Quds din cadrul IRGC să recruteze şi să colecteze informaţii de la participanţi străini.
Chiar Witt a fost recrutată de Iran după ce a participat la două conferinţe internaţionale organizate de New Horizon, au susţinut oficialii americani. Aceştia au precizat că Witt a lucrat ca ofiţer de contrainformaţii în Forţa Aeriană a Statelor Unite în perioada 1997-2008 şi în calitate de contractor timp de doi ani după aceea.
Cel puţin una dintre conferinţele New Horizon a fost organizată de jurnalista americană de origine iraniană Marzieh Hashemi, care a fost reţinută luna trecută de autorităţile SUA ca martor important într-un caz criminal federal, a precizat publicaţia iraniană Tehran Times. Hashemi, care a fost eliberată în 23 ianuarie, s-a întors în capitala iraniană în 30 ianuarie.