Studiu: Ţesutul pulmonar al fumătorilor se poate regenera dacă aceştia se lasă de fumat

Cercetătorii de la University College London au descoperit capacitatea plămânilor de a "repara" unele dintre efectele negative cauzate de ţigări.
Ţigare
Ţigare (pixabay.com)

Pentru cei care au reuşit să se lase de fumat aceasta este o veste bună. Cercetătorii de la University College London (UCL) au descoperit că plămânii au capacitatea extraordinară de a repara unele dintre efectele negative cauzate de fumat. Până în prezent, s-a crezut că mutaţiile legate de apariţia cancerului pulmonar sunt permanente şi că acestea persistau chiar şi după ce o persoană înceta să fumeze.

În noul studiu publicat joi, 30 ianuarie, în revista Nature, cercetătorii au demonstrat că există unele celule care nu sunt deteriorate de fumul de tutun şi care pot regenera plămânii. Efectul a fost observat şi la pacienţii care fumaseră un pachet de ţigări pe zi timp de 40 de ani înainte de a abandona ţigările. Mii de substanţe chimice prezente în fumul de tutun „corup” şi schimbă ADN-ul celulelor pulmonare, transformându-le lent din celule sănătoase în canceroase. Studiul a descoperit că acest lucru apare frecvent în plămânii unui fumător chiar înainte de a dezvolta cancerul. Marea majoritate a celulelor prelevate din căile respiratorii ale unui fumător au suferit mutaţii cauzate de tutun, acestea conţinând până la 10.000 de modificări genetice.

„Acestea pot fi considerate mini-bombe cu ceas, în aşteptarea următoarei lovituri care le va face să avanseze spre cancer”, afirmă Kate Gowers, unul dintre cercetătorii de la UCL. Dar un procent mic de celule a rămas nevătămat. Nu este clar cum evită acestea devastările genetice cauzate de fumat, dar cercetătorii au susţinut că par să reziste ca într-un fel de "buncăr nuclear".

După ce o persoană se lasă de fumat, aceste celule cresc şi le înlocuiesc pe cele deteriorate din plămâni. La persoanele care au renunţat la fumat, până la 40 la sută din celulele lor arătau ca cele ale persoanelor care nu fumaseră niciodată.

„Eram total nepregătiţi pentru o astfel de descoperire”, relatează pentru BBC News Peter Campbell, de la Institutul Sanger. "Există o populaţie de celule care refac ca printr-o minune căptuşeala căilor respiratorii. Unul dintre lucrurile extraordinare a fost să vedem cum la pacienţii care s-au lăsat de fumat, chiar şi după 40 de ani de fumat, s-a constatat o regenerare totală a celulelor rămase neatinse de expunerea la tutun". Cercetătorii nu au evaluat încă "cantitatea de plămâni reparaţi”. Studiul s-a concentrat pe căile respiratorii principale şi nu pe alveolele pulmonare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură