Studiu: Asia va fi răspunzătoare pentru 85% din creşterea cererii de petrol în următorii 20 de ani

Datele colectate sunt reprezentative pentru anul 2011.

Un studiu anual realizat de organizaţia Medill Naţional Security Journalism Iniţiative evidenţiază felul în care consumul şi producţia de petrol s-au modificat la nivel global, unul dintre principalele trenduri identificate fiind creşterea cererii de petrol din Asia.

Producerea de petrol este de obicei corelată cu exporturile, deşi regula nu se respectă întotdeauna. În timp ce SUA reprezintă al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, se clasează doar între primii zece exportatori de combustibil. Trendurile globale arată că Orientul Mijlociu continuă să domine piaţa petrolului, dar şi faptul că pieţele din America de Nord, Asia şi Eurasia sunt în creştere.

Consumul şi producţia de petrol la nivel global, în mii de barili pe zi.

Consumption

Mai multe concluzii pot fi derivate din cele două grafice. În primul rând, consumul de petrol a crescut în America de Nord, deoarece preţurile ridicate au dus la scăderea cererii, dar şi pentru ca SUA au devenit mai eficiente din punct de vedere energetic. Consumul mai mic, combinat cu producţia domestică mărită, ridică mai multe întrebări privind dependenţa energetică a Statelor Unite de ţările OPEC.

Production

În al doilea rând, se remarcă o creştere a consumului de petrol în Asia, pe fondul măririi populaţiei în India, China şi Indonezia. De asemenea, avansul producţiei în Asia, deşi încă departe de nivelul înregistrat în Orientul Mijlociu, are potenţialul de a crea noi pieţe asiatice.

Un raport recent publicat de Biroul Asiatic de Cercetare a numit Asia ”punctul zero” privind creşterea pieţelor globale de energie şi de bunuri de consum. Astfel, regiunea va fi răspunzătoare pentru mai mult de 85% din creşterea cererii de petrol din următorii 20 de ani.

Aceeaşi creştere a cererii pentru petrol a fost identificată şi în ţări ca Arabia Saudită, a cărei populaţie este de asemenea într-un trend ascendent, ceea ce ar putea însemna că exporturile saudite ar putea fi reduse pentru a asigura necesarul intern.

În orice caz, Orientul Mijlociu continuă să domine producţia mondială de petrol, în ciuda progreselor din Asia şi SUA. Mai mulţi experţi din domeniul energiei avertizează că această orientare către Est va schimba balanţa de putere la nivel global, pe măsură ce China şi Asia concurează cu SUA pentru accesul la piaţa mondială a petrolului.

Studiul a mai arătat că România a produs, în 2011, 105 barili de petrol pe zi şi a consumat 217 barili pe zi. Astfel, a ocupat locul 46 în clasamentul producţiei şi locul 52 în clasamentul consumului. Atât producţia, cât şi consumul au scăzut vertiginos în ultimii 30 de ani.