Studenţii străini îi depăşesc pe cei britanici în învăţământul postuniversitar din Marea Britanie
Studenţii străini i-au depăşit pe cei britanici în învăţământul postuniversitar din Marea Britanie în ultimii cinci ani, relevă un studiu preluat joi de The Independent.
Studiul avertizează asupra unei viitoare crize, dacă universităţile britanice vor continua să îi echipeze cu abilităţile necesare pe rivalii economici ai Marii Britanii, care va suferi în schimb de o lipsă de profesionişti supracalificaţi.
Numărul studenţilor internaţionali a crescut cu 90% în ultimul deceniu, în timp ce numărul studenţilor autohtoni a scăzut cu 12% în ultimii trei ani.
Cercetătorii sunt îngrijoraţi de faptul că această scădere a numărului de studenţi autohtoni s-ar putea accentua în 2016, în condiţiile în care studenţii, împovăraţi de datorii, din cauzale taxe de şcolarizare de 9.000 de lire sterline pe an, vor decide că nu îşi pot permite să opteze pentru continuarea studiilor.
În plus, cifrele indică studenţii săraci din Marea Britanie au şanse din ce în ce mai mici să aplice din cauza lipsei de sprijin financiar. De asemenea, în condiţiile în 17% din toţi solicitanţii din Marea Britanie au fost educaţi în privat, înseamnă că aceştia au 25% mai multe şanse de a se înscrie la cursuri postuniversitare decât cei din şcolile de stat.
Raportul a fost realizat de 'Grupul 1994' (o coaliţie de universităţi mai mici, axate pe cercetare, din Marea Britanie, n.red.), care reprezintă instituţii cum ar fi cele din Essex, Sussex, sau Goldsmits College şi Birbeck College din cadrul University of London.
Raportul recunoaşte că 'la suprafaţă sectorul pare relativ sănătos', în condiţiile în care numărul de studenţi este creştere cu 42% în ultimul deceniu.
Totuşi, studiul afirmă că această aparenţă maschează faptul că respectiva creştere se datorează în mare măsură studenţilor străini, al cărui număr a crescut cu 90%. Prin contrast, numărul de studenţi din Marea Britanie a crescut cu doar 23% în aceeaşi perioadă - şi a scăzut în ultimii trei ani.
Cifrele indică că, de departe, cel mai mare grup de studenţi străini provine din China - 36.290 de studenţi - în timp ce India se situează pe locul al doilea, cu 19.495 de studenţi în Marea Britanie.
Raportul merge mai departe, avertizând că numărul de studenţi din Marea Britanie care şi-au finanţat cursurile s-a diminuat în ultimii ani - iar numărul celor ce primesc ajutor de la un consiliu de cercetare s-a redus la jumătate în ultimii zece ani până la doar 825 în perioada 2011-2012.