Steve Bannon împreună cu organizatorii campaniei "Construim Zidul", arestaţi pentru presupuse fraude
alte articole
Fostul consilier al preşedintelui Donald Trump şi alţi organizatori implicaţi într-o campanie de strângere de fonduri online pentru construirea unui zid privat la graniţa dintre SUA şi Mexic, care se presupune că au fraudat donatorii, au fost arestaţi de FBI.
Departamentul de Justiţie al SUA (DOJ) a declarat, joi, că Steve Bannon, Brian Kolfage şi alţi doi au fost acuzaţi că au deturnat sute de mii de dolari din campania „We Build the Wall”.
„Există suspiciuni că inculpaţii au fraudat sute de mii de donatori, valorificând interesul acestora pentru finanţarea unui zid de frontieră în cadrul unei campanii de strângere de fonduri online, făcând falsa afirmaţie că toţi aceşti bani vor fi cheltuiţi pentru construcţii”, a spus Audrey Strauss, procuror al statului New York, într-o declaraţie publicată de DOJ.
„Există suspiciuni că pârâţii s-au angajat în mod repetat în fraude când au explicat eronat scopul fondurilor. Se presupune că nu numai că au minţit donatorii, ci au complotat pentru a ascunde deturnarea de fonduri generând facturi false şi conturi în care să spele banii din donaţii şi să-şi acopere crimele, arătând dispreţ pentru lege şi adevăr", a declarat inspectorul Phillip Bartlett. "Cazul trebuie să servească drept exemplu pentru alţii care intenţionează să fraudeze, nimeni nu este deasupra legii, nici măcar un veteran de război cu handicap sau un strateg politic milionar".
Bannon şi Kolfage nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.
În decembrie 2018, Kolfage şi alţii au creat o campanie de strângere de fonduri online prin intermediul GoFundMe denumită „Construim Zidul” care a strâns peste 25 de milioane USD pentru a construi un zid de-a lungul graniţei. DOJ a spus că Kolfage ar fi făcut afirmaţii false spunând că nu va lua bani pentru el însuşi.
Dar, potrivit DOJ, Bannon, Kolfage, Shea şi Badolato „au primit sute de mii de dolari din fondurile strânse”, bani care au fost folosiţi într-un mod care „nu era în concordanţă cu promisiunile publice ale organizaţiei”.
Cei patru au fost acuzaţi de mai multe conspiraţii pentru săvârşirea de fraudă electronică şi de un număr de conspiraţii pentru spălare de bani. Dacă sunt găsiţi vinovaţi, pot primi până la 20 de ani de închisoare.