Şteţ (BNR): Trebuie aşteptat verdictul în cazul fraudelor bancare,e nevoie de eliminarea exagerărilor

(photos.com)

Purtătorul de cuvânt al BNR; Mugur Şteţ, a evitat să se pronunţe în cazul bancherilor acuzaţi că ar fi fraudat trei bănci cu aproximativ 22 de milioane de euro şi spune că este nevoie de echilibru şi de eliminarea exagerărilor şi a generalizărilor.

"Vreau să nu exagerăm, deocamdată nu avem decât o ştire, trebuie să aşteptăm să vedem ce spune ancheta, să vedem ce verdict se va da în urma anchetei şi a procesului. Important e ca justiţia să se facă la Tribunal, nu în faţa micului ecran. Nu comentez pe baza comunicatului, aştept să vad şi ce se întâmplă în baza unui eventual proces, pentru că aşa este corect şi e nevoie de echilibru, trebuie eliminate exagerările şi generalizările", s spus Şteţ la Realitatea TV.

Procurorii DIICOT au efectuat 50 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, la o reţea care a obţinut zeci de credite de la mai multe bănci, activitatea infracţională fiind sprijinită şi de Aurel Şaramet, director al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM şi angajaţi în Ministerul Economiei.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii unui grup infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse - au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Potrivit sursei citate, învinuiţii au obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării.

Joi dimineaţă, au fost efectuate 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor, precum şi la sediile unor societăţi comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu. "Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti, au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor", se arată într-un comunicat remis presei de DIICOT.

Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel - Duca, vicepreşedinte al unei unităţi bancare, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este estimată la suma de 22 milioane de euro.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse 100 de persoane in vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse măsurile legale în cauză.

Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii a fost asigurat de către SRI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie