Stelian Ion: Secţia Specială trebuie desfiinţată complet, nu doar să îi schimbăm eticheta sau sediul

Stelian Ion
Stelian Ion (Facebook / Stelian.Ion.USR.PLUS)
Andrei Popescu
21.07.2021

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, miercuri, că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie trebuie desfiinţată complet, nu doar să i se schimbe eticheta sau sediul. În plus, ministrul a publicat propunerea pe care a prezentat-o cu o zi în urmă pe această temă şi care a fost respinsă de UDMR.

O cerinţă esenţială pentru mine este, pe de o parte, să desfiinţăm SIIJ complet, nu doar să-i schimbăm eticheta sau sediul şi, pe de altă parte, este de a reface competenţele DNA, DIICOT şi ale celorlalte parchete. În aceste limite, pot fi acceptate soluţii de deblocare şi chiar am propus, în urma dezbaterilor, o variantă de lucru care merge pe linia proiectului Guvernului”, a susţinut Stelian pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, de când desfiinţarea SIIJ a fost “blocată politic” de UDMR, au fost publicate următoarele documente:

- Raportul MCV, care salută proiectul Guvernului.

- Opinia Comisiei de la Veneţia, care recomandă eliminarea amendamentelor introduse la Camera Deputaţilor şi, foarte important, restabilirea competenţei parchetelor specializate, precum DNA şi DIICOT.

- Raportul privind statul de drept al Comisiei Europene, care susţine desfiinţarea SIIJ.

“Examenul final pe care îl avem de dat este ridicarea MCV, iar MCV nu se încheie până nu trecem aceste restanţe din angajamentele asumate”, a explicat ministrul Justiţiei.

Ce prevede noua propunere prezentată în cadrul coaliţiei:

Articol unic - După articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 95¹, cu următorul cuprins:

Art. 95¹ – (1) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competenţa parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărui circumscripţie îşi desfăşoară activitatea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui parchet egal în grad şi învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.

(2) Cererea formulată potrivit alin. (1) se depune la parchetul care efectuează urmărirea penală, care o înaintează de îndată procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În termen de cel mult 3 zile de la primirea cererii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui parchet egal în grad şi învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.

(3) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, dacă acesta îşi desfăşoară activitatea în circumscripţia serviciului teritorial care efectuează urmărirea penală, procurorul-şef al respectivei direcţii dispune
trimiterea cauzei spre soluţionare unui serviciu teritorial învecinat. Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

(4) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), măsura trimiterii cauzei la un alt parchet sau, după caz, serviciu teritorial nu afectează actele îndeplinite şi măsurile dispuse anterior.

Reamintim că, marţi, la sfârşitul şedinţei coaliţiei de guvernare, Stelian Ion a acuzat UDMR că nu a renunţat la "politica pe care au dus-o în anii trecuţi împreună cu PSD". În plus, ministrul a afirmat că, în opinia sa, în ansamblu, coaliţia nu pare să îşi dorească această măsură.

Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. […] Desfiinţarea SIIJ necondiţionată este trecută în programul de guvernare, dublată de refacerea competenţelor DNA a fost foarte clară. Problema UDMR nu este atât legată de SIIJ, cât de DNA. Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp foarte mult, că poate nu se va desfiinţa SIIJ foarte curând. […] E complicat să guvernezi pe justiţie cu UDMR, pentru că, iată, nu s-au debarasat de politica pe care au dus-o în anii trecuţi împreună cu PSD. Împărtăşesc viziunea PSD pe justiţie şi continuă cu aceleaşi idei. Eu aşteptam o schimbare de optică sau măcar un compromis, o renunţare. Nu sunt de acord cu ceea ce spune UDMR. Mai mult, invocă faptul că n-au fost convocaţi la discuţii pe legile justiţiei. Nici vorba de aşa ceva, a precizat ministrul Justiţiei. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor