Stelian Ion: Ce vrea UDMR va reprezenta să ne păcălim alegătorii. Au preluat discursul PSD. Vom discuta în coaliţie
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, şi-a exprimat, miercuri, dezamăgirea faţă de poziţia UDMR, care nu vrea sub nicio formă ca, după desfiinţarea controvesatei SIIJ, dosarele magistraţilor acuzaţi de fapte de corupţie să fie instrumentate de DNA. În condiţiile în care UDMR condiţionează practic desfiinţarea SIIJ de transferul dosarelor magistraţilor, în integralitatea lor, la o secţie a Parchetului General şi nu în funcţie de fapta anchetată, la DNA, DIICOT, Parchet aşa cum doreşte Guvernul, Stelian Ion a punctat că o astfel de poziţie este un vot de blam dat DNA-ului şi este de neacceptat.
Nu în ultimul rând, ministrul Justiţiei a mai subliniat, într-un inteviu acordat Epoch Times, că desfiinţarea SIIJ şi refacerea competenţelor DNA sunt în programul de guvernare agreat inclusiv de UDMR.
"Trebuie să ieşim la un moment dat din acest impas şi pentru mine e o mare dezamăgire din partea colegilor din UDMR, dincolo de discuţiile care există şi de chestiunile teoretice am votat în parlament cu totul şi am primit un mandat în momentul învestirii Guvernului, mandat care este clar pentru desfiinţarea SIIJ şi la un alt punct se spune foarte clar, refacerea competenţei DNA.
Acum, după ce am primit avizul Comisiei de la Veneţia, care este foarte clar în sensul că nu trebuie să avem reţineri în privinţa desfiinţării SII şi în care se salută refacerea competenţei DNA - o instituţie care a avut nişte rezultate notabile în ultimii ani -, având şi programul de guvernare foarte clar în această direcţie, să vii să condiţionezi votul de a merge toate dosarele spre o altă structură care va reprezenta practic acelaşi lucru, înseamnă să ne păcălim alegătorii. Nu vreau dosar să bifăm desfiinţarea SIIJ şi să renaştem această idee într-un alt sediu, dar pe aceleaşi baze.", a declarat Stelian Ion pentru Epoch Times.
Ministrul a mai subliniat că dacă se acceptă ideea ca magistraţii să nu fie anchetaţi de DNA, acest lucru nu doar că e un vot de blam, ci creează şi un precedent periculos:
"A trimite toate dosarele către altă structură înseamnă amputarea competenţei DNA, înseamnă un vot de blam dat DNA. Nu se poate accepta aşa ceva, a spus-o şi Comisia de la Veneţia ca, insist, magistraţii să nu aibă încredere în acest Parchet, altfel se va naşte o întreagă discuţie din asta. Vor spune şi alţii: 'Dacă magistraţii nu au încredere să fie anchetaţi de DNA, noi de ce să fim?', vor spune unii primari, preşedinţi de de consilii Judeţene", a punctat ministrul.
UDMR a preluat discursul PSD
În condiţiile în care Kelemen Hunor a susţinut ideea anchetării magistraţilor de o secţie de la Parchetul General şi nu de DNA invocând "lucruri groaznice" din trecut, cu alte cuvinte abuzuri ale DNA care ar reieşi dintr-un raport al Inspecţiei Judiciare conduse de Lucian Netejoru (al cărui mandat a fost prelungit prin OUG în guvernarea Dăncilă), Stelian Ion a acuzat ca partenerii săi la guvernare au preluat discursul PSD şi a declarat că acest lucru e de neacceptat.
"Într-o coaliţie cu mai multe partide, trebuie să împleteşti toate viziunile. În perioada trecută, noi eram în opoziţie faţă de UDMR pentru că aveau o colaborare bună cu cei ce au fost la guvernare până de curând, şi pe chestiunea SIIJ, pe chestiuni de Justiţie ne-am luptat în anii trecuţi. Era destul de uşor de anticipat că vor fi anumite probleme, însă odată ce ai acceptat să fii într-o anumită coaliţie cu o anumită viziune (...) era de aşteptat o schimbare radicală pe Justiţie. Schimbarea s-a produs doar până într-un punct, în senul în care dumnealor spun că au făcut un mare compromis că au acceptat ideea desfiinţării SIIJ, dar vin cu acest amendament să trecem toate dosarele de la SIIJ la o secţie care există la Parchetul General, care nu are structuri teritoriale... În plus e o chestiune care ţine de principiul specializării procurorilor...
Spunem că suntem egali în faţa legii, asta înseamnă că dacă ai săvârşit o anumită faptă trebuie să fii anchetat la fel ca ceilalţi cetăţeni, dacă e o faptă de corupţie, de DNA.
Având în vedere că ieri, după şedinţa coaliţiei, liderul UDMR Kelemen Hunor a acuzat trecutul trist al DNA invocând un raport al Inspecţiei Judiciare conduse de controversatul Lucian Netejoru pentru a explica de ce nu susţine proiectul guvernului care prespune ca actele de corupţie comise de magistraţi să fie anchetate de DNA, Stelian Ion a declarat că astfel de argumente, vehiculate de cei ce voiau să pună la pământ lupta împotriva corupţiei, sunt de neacceptat.
"Această chestiune nu poate fi primită în această coaliţie, ori suntem pe aceeaşi linie, ne luptăm pentru susţinerea justiţiei, să preiei discursuri ale PSD, pentru că PSD asta a spus anii trecuţi. (...) UDMR au preluat ştafeta (....) DNA-ul nu este demn de încredere din punctul lor de vedre. Orice instituţie trebuie susţinută când dă foarte clar dovezi de eficienţă şi DNA a fost o unitate foarte eficientă anii trecuţi şi în continuare, în ciuda acestor atacuri, chiar dacă într-o perioadă le-a slăbit puterea, în continuare sunt foarte angajaţi şi vor să facă treabă. Atunci dacă le amputăm din competenţe, încercăm să îi sabotăm pe unde putem nu e deloc în regulă şi trebuie să discutăm foarte clar. Noi o să avem o discuţie în USR-PLUS pe această temă, să vedem, în condiţiile date când UDMR-ul spune: noi nu acceptăm această idee, propunerea guvernului, noi venim cu altă soluţie care riscă să fie votată de PSD.
Consecinţele nedesfiinţării SIIJ sau desfiinţării ei în maniera dorită de UDMR
Stelian Ion a mai avertizat că dacă SIIJ nu este desfiinţată sau desfiinţarea este doar una de formă, nu de fond, se merge într-o direcţie greşită, iar cei ce merg pe linia asta nu vor binele ţării.
"Eu spun foarte clar, dacă se merge pe linia asta, cei care ne duc în direcţia asta ne duc în direcţia în care nu se va ridica MCV, sunt lucruri care nu sunt în folosul României. Mi se pare că PSD, AUR şi cu cine mai luptă pentru menţinerea SIIJ sau refacerea SIIJ în altă variantă nu luptă pentru a ocroti interesele României."
În noul mecanism denumit Rule of Law ar putea fi la îndemâna Comisiei Europene o condiţionare a acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Dacă România nu va dovedi că e clar hotărâtă pe această direcţie a respectării statului de drept... noi înşine am spus că această condiţionare trebuie să existe. Ne tăiem singuri craca de sub picioare şi la un moment dat e posibil să se pună în discuţie accesarea fondurilor europene. Eu sper să nu se întâmple asta.
Vă invităm să urmăriţi şi materialul video cu declaraţiile ministrului Justiţiei.