Ştefan Fule: Orice ameninţare din partea Rusiei, inadmisibilă
alte articole
Rusia vede summitul de la Vilnius ca pe o ameninţare şi pune presiune enormă pe ţările din Parteneriatul Estic, UE, inclusiv Republica Moldova .
La această poziţie a Rusiei, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Ştefan Fule, a declarat cadrul Parlamentului European că "Orice ameninţare din partea Rusiei, legată de semnarea posibilă a acordurilor cu Uniunea Europeană este inadmisibilă. Aceasta se răsfrânge asupra oricăror forme de presiune, precum: abuzul posibil în procesul de stabilire a preţurilor pentru energie; obstacole artificiale comerciale, precum interzicerea importurilor (compatibilitatea căreia cu regulile OMC este dubioasă) sau procedurile vamale împovărătoare; garanţiile de cooperare militară şi securitate; folosirea conflictelor prelungite în calitate de pârghii”.
"Aceste acţiuni ale Rusiei intră în contradicţie cu principiile aprobate de toate ţările europene. Uniunea Europeană va susţine şi va apăra pe cei presaţi nedrept. Înţeleg că Rusia vede extinderea standardelor şi a normelor Uniunii Europene ca o problemă potenţială, deoarece la moment acestea nu sunt întotdeauna identice cu cele ale Uniunii Vamale. Însă, UE ajută partenerii noştri, inclusiv Rusia, să se modernizeze şi să se deschidă pentru globalizare", a declarat oficialul european.
Totodată, Ştefan Fule a declarat că: "Este inadmisibil ca partenerii noştri să devină victime ale incompatibilităţii acestor proiecte. Este inadmisibilă pedepsirea partenerilor noştri pentru o decizie luată liber şi ameninţarea lor cu mutarea relaţiilor comerciale între ei şi membrii Uniunii Vamale la un regim mult mai nefavorabil ca cel pe care îl avem noi. Noi nu cedăm intenţia noastră de a face tot ce este posibil să evităm aceste consecinţe".
Anterior, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că Decizia Moldovei de a deveni membru asociat al UE va determina revizuirea acordurilor cu Rusia şi va îngreuna procesul de rezolvare a conflictului transnistrean.
"Dacă ei vor porni pe acest drum, trebuie să se ia în consideraţie că aceasta nu este aderarea la UE, ci este o sală de aşteptare unde pot sta mult timp. Iar în această perioadă Moldova ar putea rupe relaţiile cu alţi parteneri, precum Federaţia Rusă", a declarat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.
Menţionăm că la Summit-ul de la Vilnius, care va avea loc în noiembrie 2013, Republica Moldova urmează să parafeze trei acorduri cu Uniunea Europeană.