Liberalii moldoveni: Declaraţiile lui Dmitri Rogozin "nu merită să fie luate în seamă"

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (arhiva)
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (arhiva) (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Liberalii reformatori consideră că declaraţiile viceprim-ministrului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, făcute la adresa autorităţilor moldoveneşti sunt "un element de presiune şi şantaj, care nu merită să fie luate în seamă". Potrivit "Infotag", liderul grupului parlamentar al liberalilor reformatori, Ion Hadârcă, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că prietenii europeni au avertizat din timp despre eventuale înrăutăţiri a relaţiilor cu Rusia înainte de Summit-ul "Parteneriatului Estic" de la Vilnius.

"Noi avem ce răspunde, pentru că toţi suntem membri ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi trebuie să ne respectăm obligaţiunile. Acest lucru este valabil şi pentru Moscova, care nu trebuie să utilizeze în interesele sale meschine o structură precum este "Rospotrebnadzor", pentru a exercita presiune asupra Moldovei", a spus el, amintind despre proverbul rus - "cu forţa nu vei fi îndrăgit".

Deputatul Valeriu Saharneanu a reamintit că "Rusia, pentru a menţine influenţa în regiune, face presiuni nu numai asupra Moldovei, dar şi asupra Ucrainei, ameninţând ţara vecină că a încălcat Tratatul de prietenie semnat anterior între cele două ţări".

"Ucraina a propus deja de a oferi distincţii autorităţilor ruse pentru contribuţie la consolidarea prieteniei între Ucraina şi Uniunea Europeană. Noi avem o situaţie similară - cu cât mai multe ameninţări de distrugere a relaţiilor create cu Rusia, cu atât mai clar ne este că ne îndreptăm în direcţia cea bună", a spus Saharneanu.

În replică la avertizarea lui Rogozin ("sper să nu îngheţaţi în această iarnă" - "I"), liberalii reformatori au reamintit că "Summit-ul de la Vilnius va avea loc înainte de a sosi iarnă, iar Rusia trebuie să recunoască că, va trebui să-şi schimbe atitudinea faţă de Republica Moldova".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe