Băsescu i-a respins pe cei doi candidaţi la funcţiile de procuror general şi şef al DNA

Preşedintele Traian Băsescu nu a aprobat numirea lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cei doi au fost propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, şi primiseră avize negative din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Cristina Boiangiu
18.01.2013

UPDATE Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a explicat că preşedintele Băsescu nu vrea ca în viitorul apropiat să fie numită nicio persoană în funcţiile de procuror general şi şef al DNA, şeful statului condiţionând numirea de revizuirea legii.

"Traian Băsescu nu vrea în viitorul apropiat să numim în cele două funcţii pe absolut nimeni, din moment ce ne cere să revizuim o lege dată de Monica Macovei şi pe care noi am criticat-o că este proastă, este legea în vigoare. Traian Băsescu ştie foarte bine că durează foarte mult schimbarea unei legi, nu se poate face pe fugă, trebuie dezbătută public, trebuie gândit foarte bine, prin urmare este mulţumit cu persoanele actuale în funcţii, cu interimatul lor şi nu vrea să numească pe absolut nimeni", a declarat Ivan.

***

Preşedintele Traian Băsescu nu a aprobat numirea lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cei doi au fost propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, şi primiseră avize negative din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis vineri, 18 ianuarie a.c., să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), domnul Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, doamna Mona-Maria Pivniceru", se menţionează într-un comunicat al Preşedinţiei.

Motivul invocat de Băsescu pentru decizia luată a fost "lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie".

Preşedintele a atras atenţia că este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi, pe viitor, pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie. În caz contrar, Băsescu nu doreşte să aprobe numirea altor persoane.

Lista candidaţilor, trimisă în decembrie

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis, pe 27 decembrie 2012, preşedintelui Traian Băsescu propunerile pentru numirea lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a lui Ioan Irimie în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Numirea şefului DNA şi a procurorului general se face, conform legii, de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, care este consultativ.

Mona Pivniceru a precizat, după ce aflat de avizul negativ al CSM, că nu renunţă la propunerile lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA.

Pe 3 noiembrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis avizul negativ pentru cele două persoane propuse de Pivniceru. Secţia pentru procurori a CSM a arătat că Irimie a avut o capacitate scăzută de adaptare la condiţiile interviului şi i-a reproşat furnizarea unor răspunsuri parţiale, uneori eronate, precum şi neîntrunirea "abilităţilor necesare exercitării funcţiei atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea şi principiile care guvernează activitatea procurorilor" din cadrul DNA.

CSM a precizat despre Niţu că are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public sau în abordarea strategică a conducerii acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor