Statutul parlamentarilor, adoptat după reexaminare
alte articole
Statutul senatorilor şi deputaţilor a fost adoptat miercuri, după ce a fost trimis spre reexaminare de către Curtea Constituţională care a cerut să fie operate câteva modificări pentru ca actul să fie constituţional. Documentul a fost aprobat de plenul celor două Camere cu 360 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă", în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, care l-au dezbătut marţi.
Cele două comisii au aprobat, marţi, modificarea Statutului parlamentarilor cerută de Curtea Constituţională şi au introdus prevederea că orice dispoziţie contrară acestei legi se abrogă.
Principala modificare a fost cea legată de termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul acestei instituţii. Termenul iniţial era de 45 de zile şi a fost micşorat la 15 zile, la cererea magistraţilor Curţii Constituţionale.
A mai fost schimbată perioada de şase luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe şi a fost scurtată la 30 de zile.
Propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, ca "la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă" a fost criticată de cei de la PDL, pe motiv că această modificare nu a fost solicitată de Curtea Constituţională, dar în final a fost aprobată.
Curtea Constituţională a României a precizat că este neconstituţională modificarea la Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanţă raportul de evaluare al ANI şi cerut modificarea actului.