Statul român nu mai vrea reactoare nucleare făcute de chinezi. Nuclearelectrica va rupe acordul pentru reactoarele 3 şi 4
alte articole
Nuclearelectrica va demara discuţii pentru încetarea acordului semnat cu compania China General Nuclear Power (CGN) pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala nucleară Cernavodă, potrivit unui anunţ al companiei.
Ruperea acordului este o solicitare oficială primită din partea acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, şi va fi pusă pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare şi Extraordinare a Acţionarilor SNN din data de 12.06.2020, relatează G4Media.
Ce a cerut Ministerul Economiei:
- Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum şi a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).
- Mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN să iniţieze procedurile/demersurile/acţiunile privind încetarea negocierilor cu compania chineză CGN, precum şi încetarea efectelor juridice (prin acordul părţilor, denunţare etc.) a următoarelor documente: “Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (MoU), şi respectiv a (ii) Acordului Investitorilor în formă preliminară.”
- Mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN de a iniţia demersurile necesare pentru analiza şi cristalizarea opţiunilor strategice privind construcţia de noi capacitaţi de producţie de energie electrică din surse nucleare.
Articolul integral poate fi citit aici
Reamintim că Nuclearelectrica a semnat pe 9 noiembrie 2015, cu reprezentanţii companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Înţelegere privind construirea Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă. Înţelegerea a fost "năşită" de Victor Ponta, fostul premier care a încercat să pună în braţe Chinei mai tot ce înseamnă proiect energetic major şi a atras numeroase critici, având în vedere că energia este un domeniu strategic şi nu se face ca "robinetul" la energie să fie în mâna unei ţări care nu este aliată/parteneră. Or, China nu este membră NATO iar interesele sale pot deveni lesne antagonice atât intereselor NATO cât şi ale UE, în special în domeniul economic.
De altfel, compania chineză cu care statul român a semnat memorandumul pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost acuzată de spionaj nuclear de către guvernul SUA, potrivit Departamentului de Justiţie american.
Conform actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al companiei China General Nuclear Power Corporation, şi compania respectivă au conspirat în mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear în China fără aprobarea SUA, “cu intenţia de a asigura un avantaj pentru Republica Populară Chineză”.
Mai amintim că pe 20 august 2019, preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump au semnat la Washington o Declaraţie comună. Unul dintre puncte se referea direct la producţia de energie nucleară: ”Încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”, se arată în declaraţie.