Turcia zguduită de proteste împotriva violenţei Statului Islamic şi a guvernului turc

Ciocniri între poliţie şi manifestanţii din Ankara care condamnă atacul sinucigaş din Suruc.
Ciocniri între poliţie şi manifestanţii din Ankara care condamnă atacul sinucigaş din Suruc. (Captură Foto)

În cadrul unor ciocniri violente care au avut loc duminică între poliţia turcă şi manifestanţi de extremă-stângă în cartierul Gezi din Istanbul, un poliţist şi-a pierdut viaţa, conform agenţiei de ştiri Anatolia. Poliţia a folosit gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi gloanţe de plastic pentru a dispersa mulţimea de protestatari, care ripostau aruncând pietre şi cocteiluri Molotov.

Ciocniri violente au loc în cartierul Gezi de la moartea unui militant de extremă-stângă, ucis vineri în cadrul unui raid al poliţiei.

Cartierul Gezi din Istanbul este un bastion al comunităţii alevi, o minoritate musulmană liberală şi de extremă-stângă turcă, în majoritate ostilă guvernului islamo-conservator al AKP ce conduce Turcia din 2002, susţine AFP.

În plus, alţi doi militari turci au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi duminică dimineaţă, într-un atac cu o maşină capcană produs în sud-estul ţării, în condiţiile în care rebelii kurzi au semnalat încetarea armistiţiului din cauza raidurilor aeriene turce, conform BBC News.

Atacul cu maşina-capcană a vizat un convoi militar în localitatea Lice şi a avut loc la 24 de ore după ce aviaţia militară turcă a atacat poziţii militare kurde din nordul Irakului, încălcând practic armistiţiul cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Mai mult, forţele turce au lansat un al treilea val de lovituri aeriene şi atacuri terestre asupra unor ţinte ale grupului Statul Islamic în Siria şi ale militanţilor kurzi în nordul Irakului.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat sâmbătă: “Avem instrucţiuni scrise pentru o a treia serie de lovituri în Siria şi Irak. Operaţiunile aeriene şi terestre sunt în curs de desfăşurare.

Turcia a desfăşurat deja un al doilea val de lovituri aeriene îndreptate, conform oficialilor turci, împotriva ameninţărilor teroriste. Dar de această dată, campania de atacuri nu a lovit doar ţinte ale Statului Islamic ci şi ţinte PKK în nordul Irakului.

Forţele terestre turceşti au desfăşurat de asemenea atacuri de artilerie asupra ţintelor PKK în nordul Irakului şi asupra ţintelor Statului Islamic în Siria.

Davutoglu a mai susţinut că un număr total de 590 de membri suspecţi ai Statului Islamic, ai PKK şi ai altor grupuri militante au fost arestaţi în ultimele câteva zile, în cadrul unor raiduri efectuate pe cuprinsul Turciei.

Sâmbătă, poliţia turcă a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa o demonstraţie în Ankara care a condamnat violenţa comisă de aşa zişi jihadişti ai Statului Islamic.

Sute de oameni au ieşit pe străzi sâmbătă în Ankara pentru a condamna atacul sinucigaş de la începutul săptămânii trecute care a avut loc în oraşul Suruc, situat la graniţa siriană. Pentru acest atac, soldat cu 32 de morţi, au fost învinuiţi militanţi ai Statului Islamic.

În plus, manifestanţii au denunţat de asemenea guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, acuzându-l că a permis teroriştilor să desfăşoare operaţiuni în Turcia.

Poliţia, care a depăşit numeric manifestanţii, a intervenit cu tunuri cu apă şi spray cu piper pentru a dispersa demonstraţia. Rapoartele media turceşti au declarat că peste 30 de oameni au fost arestaţi.

De asemenea, vineri, poliţia turcă a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa un grup de câteva sute de manifestanţi în Istanbul care au denunţat de asemenea violenţa comisă de Statul Islamic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe