Staţia chineză Tiangong-1, distrusă aproape în întregime la reintrarea în atmosfera Pământului

Staţia spaţială chineză Tiangong-1, care a petrecut 7 ani în spaţiu, a reintrat luni dimineaţă în atmosfera Pământului şi s-a dezintegrat aproape în întregime deasupra Pacificului de Sud. Contactul cu laboratorul spaţial a fost pierdut acum 2 ani din cauza unor defecţiuni tehnice.
Concepţia unui artist privind staţia spaţială chineză Tiangong-1 (Captură Imagine)
Andrei Popescu
02.04.2018

Staţia spaţială abandonată Tiangong-1 s-a întors pe Pământ în jurul orei 3:00 (ora României) şi a fost distrusă aproape în întregime la reintrarea sa atmosferă deasupra Pacificului de Sud.

În timpul reintrării necontrolate, laboratorul spaţial a luat foc deasupra regiunii centrale a Oceanului Pacific, a afirmat Biroul chinez responsabil de coordonarea zborurilor spaţiale cu echipaje umane la bord.

Biroul precizase că staţia spaţială va călători cu o viteză de 26.000 km pe oră şi că se va dezintegra cea mai mare parte a sa, adăugând că este improbabil ca bucăţi mari din aceasta să ajungă la sol.

Tiangong-1, cu o lungume de 10, 4 metri, a fost lansat pe orbită în septembrie 2011. În martie 2016, acest laborator spaţial masiv de opt tone a dispărut de pe radarul Chinei, comunicaţiile cu acest modul spaţial au fost întrerupte, iar specialiştii chinezi au pierdut controlul asupra lui.

De altfel, Tiangong-1 a făcut parte din ambiţiosul program spaţial al Chinei, care urmăreşte să plaseze o staţie permanentă pe orbită până în 2023.

Iniţial, staţia de 8,5 tone ar fi trebuit să fie scoasă din funcţiune în 2013 însă misiunea ei a fost prelungită în mod repetat.

Înaintea reintrării de luni dimineaţă, Holder Krag, expert al Agenţiei Spaţiale Europene, a afirmat că se aştepta ca 1,5 până la 3,5 tone din staţia spaţială să supravieţuiască reintrării în atmosferă. Doar părţile făcute din titaniu şi oţel curat vor rezista căldurii, preciza el.

Totuşi, el a susţinut că pericolul pentru oameni este mic, probabilitatea de a fi loviţi de resturi ale staţiei spaţiale fiind mai mică decât aceea de a fi loviţi de două de fulgere în acelaşi timp.

Mass media chineză de stat a descris interesul mass mediei internaţionale faţă de acest caz ca fiind „invidie” faţă de industria spaţială a Chinei.

Dar pe reţelele sociale chineze, unii comentatori au criticat ezitarea guvernului de a-şi asuma răspunderea cu adevărat.

“Puteţi sau nu să raportaţi că aţi pierdut controlul asupra situaţiei?”, a scris o persoană pe site-ul Weibo. “Nu este neobişnuit ca ceva atât de complicat să se confrunte cu probleme”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor