Statele Unite vor trimite procurori în Balcani, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu

Administraţia Obama va trimite în străinătate aproximativ 70 de procurori şi consilieri în aplicarea legii şi cere altor ţări să îşi revizuiască legile pentru a uşura anchetarea şi judecarea oamenilor care se întorc în ţările natale după implicarea în acte de terorism.
Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder. (Win McNamee/Getty Images)
Andrei Popescu
14.11.2014

Administraţia Obama va trimite în străinătate aproximativ 70 de procurori şi consilieri de aplicare a legii şi cere altor ţări să îşi revizuiască legile pentru a uşura anchetarea şi judecarea oamenilor care se întorc în ţările natale după implicarea în acte de terorism.

Secretarul american al justiţiei, Eric Holder, a declarat joi că Departamentul american al Justiţiei a trimis avocaţi în 14 ţări – patru în zona Balcanilor şi zece în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu – pentru a ajuta factorii de decizie de acolo.

“Aceşti avocaţi vor oferi ajutor important aliaţilor noştri în vederea anchetării şi aducerii în faţa justiţiei a celor care se întorc din regiunea siriană după ce au comis acte de terorism”, a declarat Holder la o conferinţă de presă.

Aceste comentarii au loc după ce Holder s-a întâlnit cu omologii săi europeni pentru a discuta această problemă.

Holder a declarat că Biroul pentru Antiterorism din cadrul Departamentului de Stat va trimite de asemenea personal în acele regiuni.

Un obiectiv al acestor măsuri este amplificarea cooperării internaţionale în domenii precum “schimburi informaţionale, investigaţii şi anchetări sau contracararea extremismului violent”, a declarat Holder.

“Scopul nostru este acela de a dezvolta capacitatea de luptă împotriva combatanţilor terorişti străini prin aplicarea legii, astfel încât să putem opri fluxul de luptători care vin în regiunile de conflict, să putem reduce valul de violenţe şi să putem combate extremismul violent. Putem reuşi în aceste lucruri doar ca şi parteneri”, a adăugat secretarul american al justiţiei.

Această mişcare are loc în aceeaşi zi în care un tribunal din Franţa a condamnat un cetăţean francez la 7 ani de închisoare pentru participarea la jihad în Siria. Flavien Moreau, în vârstă de 28 de ani, este primul cetăţean francez care este judecat pentru că s-a alăturat unui grup jihadist din Siria.

Conform avocatului lui Moreau, Pierre Darkanian, acuzatul s-a alăturat unui grup ce lupta împotriva preşedintelui Bashar al-Assad dar nu a participat efectiv la lupte.

Moreau se numără printre cei peste 900 de cetăţeni francezi despre care guvernul crede că luptă în Siria şi Irak.

De asemenea, Farid Djebbar, în vârstă de 26 de ani, a fost condamnat la 30 de luni de închisoare ca parte în acelaşi proces. Djebbar a ţinut contactul cu Moreau şi a primit bani de la acesta. El a consultat mai multe website-uri jihadiste, incluzând unele care conţin informaţii despre construirea de bombe, au declarat autorităţile franceze.

Parlamentul francez a adoptat recent o nouă legislaţie împotriva terorismului pentru a răspunde la temerile tot mai mari legate de cetăţenii francezi care călătoresc în Siria şi Irak ca să se alăture Statului Islamic şi altor grupuri jihadiste.

Legislaţia urmăreşte să împiedice orice persoană să părăsească sau să intre pe teritoriul francez dacă există motive puternice că acea persoană intenţionează să ia parte la activităţi legate de terorism, crime de război sau crime împotriva umanităţii.

Interdicţia pentru călătorie ar putea include confiscarea paşapoartelor şi a cărţilor de identitate. Prin noua lege, autorităţile franceze pot, de asemenea, să ceară furnizorilor de Internet să blocheze conţinutul sau accesul la unele website-uri care fac apel la efectuarea actelor de terorism sau care laudă astfel de acţiuni.

Peste 100 de luptători străini în Irak şi Siria provin din Statele Unite, conform unor estimări ale serviciilor de informaţii, iar alte câteva sute provin din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor