Statele Unite: Rusia mai are numai ”câteva zile, nu săptămâni”

Vicepreşedintele american Joe Biden, 28 februarie 2011 la Casa Albă
Vicepreşedintele american Joe Biden, 28 februarie 2011 la Casa Albă (Ron Sachs-Pool / Getty Images)

Rusia mai are numai câteva ”zile, nu săptămâni” pentru a implementa acordul de la Geneva cu privire la criza din Ucraina, a avertizat, luni, ambasadorul american de la Kiev într-un moment în care vice-preşedintele american, Joe Biden, a demarat o vizită oficială în Ucraina.

Biden, cel mai înalt oficial american care va vizita Ucraina pe timpul conflictului cu Rusia, se va întâlni, marţi, cu oficialii guvernului de la Kiev. Pe parcursul întâlnirilor, acesta va anunţa noile măsuri în domeniul energetic şi economic, ce vor fi luate de Statele Unite petru a susţine guvernul de la Kiev.

Vizita lui Biden apare la numai câteva zile după acordul de la Geneva, unde Statele Unite, Rusia, Ucraina şi Statele Unite au stabilit o serie de măsuri bilaterale menite să aducă pacea în estul Ucrainei. Măsurile au fost criticate de analişti ca o nouă trădare a Ucrainei de către Occident, mai ales după ce a devenit clar că Rusia nu are de gând să le respecte.

Diplomaţia de la Kiev a publicat, luni, mai mult fotografii care identificau unii dintre separatiştii implicaţi în conflictele din estul Ucraina drept membri ai forţelor speciale ale armatei Rusiei, ipoteză ce a fost confirmată de către Statele Unite şi NATO.

De la Moscova, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a respins acuzaţiile conform cărora Rusia s-ar afla în spatele insurgenţelor din estul Ucrainei cât şi ultimatumul emis de diplomaţia americană.

Statele Unite a avertizat că va urma o nouă rundă de sancţiuni economice dacă Rusia nu va implementa condiţiile asumate prin acordul de la Geneva.

”Trebuie să există rezultate concrete”. SUA va lua o decizie cu privire la implementarea acordului în ”zile, nu săptămâni”, a declarat ambasadorul Statelor Unite din Ucraina, Gregory Pyatt.

De asemenea, în timpul unei discuţii telefonice cu Lavrov desfăşurată luni, secretarul american de Stat, John Kerry, a îndemnat Rusia să înceapă implementarea condiţiilor prevăzute în acordul de la Geneva.

Liderii forţelor separatiste din estul Ucrainei au refuzat să depună armele şi să elibereze clădirile precizând că nu sunt subiect al acordului de la Geneva.

În acelaşi timp, liderul din Sloviansk, cel mai aprins punct al conflictului din regiunea Doneţk, a cerut, luni, preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină militar în regiune sau să trimită armament forţelor separatiste.