Statele G7 construiesc încet dar sigur un front comun împotriva Chinei: „Susţinem ordinea internaţională bazată pe reguli”

Anthony Blinken, noul secretar de stat al administraţiei Biden (POOL AFP / GETTY IMAGES)
A.P.
05.05.2021

Miniştrii de externe din statele membre G7 au discutat, marţi, despre un posibil front comun împotriva agresivităţii tot mai mari a regimului comunist chinez pe scena internaţională.

Întâlnirea G7 a fost fizică, pentru prima dată după doi ani de pandemie.

Liderii diplomaţiilor din cele şapte cele mai bogate ţări s-au concentrat, marţi, asupra Chinei, ale cărei programe de spionaj economic desfăşurate la scară planetară au început să îngrijoreze Occidentul.

„Scopul nostru nu este să încercăm să oprim China”, a declarat luni reporterilor secretarul de stat american Antony Blinken. „Ceea ce încercăm este să susţinem ordinea internaţională bazată pe reguli, în care ţările noastre au investit atât de mult în ultimele decenii (...) nu doar în beneficiul propriilor cetăţeni, ci şi al popoarelor din întreaga lume, inclusiv din China”, a adăugat el.

Blinken a promis o „cooperare solidă” cu Marea Britanie pentru a face presiuni asupra Beijingului în privinţa reprimării mişcării pro-democraţie din Hong Kong şi a minorităţii musulmane uigure din regiunea Xinjiang, calificată drept genocid de către Olanda, Canada şi Washington.

Fostul secretar de stat american Hillary Clinton a declarat că democraţiile trebuie să „pună presiuni enorme asupra Chinei în faţa tribunalului opiniei publice”, în cadrul unei intervenţii avute la centrul de reflecţie Chatham House din Londra.

În ultimul timp, Marea Britanie şi SUA au adoptat poziţii comune în domeniul politicii externe, în special faţă de Rusia şi China.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, ministrul britanic de Externe Dominic Raab, a cărui ţară deţine preşedinţia G7, a declarat că „este deschisă calea” pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu China, pentru a colabora într-o manieră „constructivă”, în special în privinţa schimbărilor climatice. „Dar aceasta depinde de comportament şi de acţiuni”, a adăugat el.

În afară de China, miniştrii de externe din cele şapte state au discutat şi despre criza din Birmania după lovitura de stat, precum şi războaiele civile din Libia şi situaţia din Siria.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că a discutat cu secretarul de stat american Antony Blinken despre ultima rundă de discuţii pe dosarul nuclear iranian de la Viena. Josep Borrell a calificat negocierile drept „dificile” şi a salutat revenirea la reuniunile cu prezenţă fizică: „aşa se construieşte consensul şi se fac acorduri”, a spus acesta.

Întâlnirile au loc conform unui protocol strict, cu delegaţii reduse, păstrând distanţa şi cu utilizarea unor despărţitoare transparente.

Guvernul britanic a anunţat, marţi, că miniştrii de finanţe din G7 se vor întâlni pe 4 şi 5 iunie la Londra. La Londra au fost invitaţi, pe lângă miniştrii de externe ai grupului G7, reprezentanţi din partea UE, Indiei, Australiei, Coreei de Sud, Africii de Sud şi ASEAN.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor