Stânga europeană face front comun cu Hollande pentru a renegocia Tratatul Fiscal

François Hollande şi-a reafirmat ideea de a renegocia tratatul de austeritate, semnat la 2 martie, de 25 din cei 27 parteneri europeni.
Candidatul socialist francez la alegerile prezidenţiale din primăvară, François Hollande. (GERARD JULIEN/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
16.03.2012

François Hollande şi-a reafirmat ideea de a renegocia tratatul de austeritate, semnat la 2 martie, de 25 din cei 27 parteneri europeni. Poziţia candidatului socialist francez la alegerile prezidenţiale din primăvară a fost susţinută de preşedintele SPD german, Sigmar Gabriel, şi de liderul PSOE spaniol, Alfredo Perez Rubalcaba. La Forumul de reflecţie Renaşterea Europei, organizat vineri la Paris de mai multe fundaţii europene afiliate centrului-stânga, Hollande va încerca să consolideze alianţa progresistă împotriva gândirii unice conservatoare şi va miza pe sprijinul premierului belgian, Elio di Rupo, şi a secretarului Partidului Democratic italian, Pierluigi Bersani, notează vineri ziarul El Pais.

După întâlnirea în ajun cu Rubacalba, pe care l-a calificat drept 'o mare speranţă a stângii europene', Hollande şi-a reiterat ideea de a renegocia tratatul fiscal, dacă va fi ales preşedinte. Socialiştii francezi văd cum îndoielile privind eficienţa acordului de austeritate încep să apară, nu numai în cadrul stângii şi a numeroşi analişti, dar şi în rândul unor guverne conservatoare. Hollande a citat noul guvern de dreapta din Spania, considerând că 'este just ca guvernul spaniol să-şi ia precauţii în faţa ţintelor fixate pentru reducerea deficitului, ca prietenii belgieni să evoce soluţii complementare şi ca olandezii să vadă cum creşterea nu vine şi că nu îşi pot îndeplini obiectivele'. 'Toate acestea arată că tratatul, aşa cum a fost negociat, nu este o formulă care să ne permită să punem Europa pe drumul cel bun', a spus el.

'Faptul că unii încep să se gândească la ipoteze, renegocieri şi completări este o dovadă că luciditatea şi conştientizarea faţă de tratat au crescut', a adăugat Hollande, care este convins că acordul poate fi renegociat cât timp încă nu a fost ratificat. De la Bruxelles, un responsabil european apropiat negocierilor, a declarat însă că este 'imposibil' să se reformeze tratatul semnat de 25 de parteneri, deoarece 'unele ţări deja l-au ratificat şi vor să fie luate în serios'. Sursa a subliniat că 'dacă este nevoie de un text politic privind creşterea, acesta va putea figura ca atare alături de tratat'.

Fără a intra în detalii privind renegocierea textului, liderul german al SPD, Sigmar Gabriel, care o va înfrunta în alegerile din 2013 pe Angela Merkel, a susţinut iniţiativa lui Hollande într-un interviu acordat ziarului Le Monde: 'Nu există nimic naiv în această idee, pentru că nu este opune tratatului fiscal. Ceea ce spune, pe bună dreptate, este că acordul se află doar la jumătatea drumului pe care trebuie să-l parcurgă Europa'. 'Ceea ce lipseşte este o participare mai corectă a pieţelor la soluţionarea crizei (...) şi o iniţiativă privind locurile de muncă şi o creştere la scară europeană', a adăugat Gabriel.

Hollande propune completarea tratatului fiscal cu măsuri de sprijin privind IMM, mai multă solidaritate, o mai bună guvernare politică, o taxă financiară, un rol mai activ al BCE şi crearea de eurobonduri pentru a contracara datoria europeană. Socialistul spaniol Rubalcaba a susţinut unele din aceste măsuri, subliniind că 'acordul este incomplet şi dezechilibrat pentru că oferă mai multă austeritate, mai puţină guvernare politică şi nicio creştere'. 'Dacă va fi revizuit cum doreşte Hollande acest lucru va ajuta ţări ca Spania care au nevoie de creştere şi de crearea de locuri de muncă', spune el. 'Doar cu austeritate şi mai multe reforme Europa nu va putea găsi o soluţie corectă la criză. Suntem de acord să combatem deficitul, dar credem că Europa greşeşte dacă se limitează doar la realizarea de reduceri care vor deprima şi mai mult economia. Austeritate plus recesiune nu duce decât la recesiune', a conchis Rubacalba.

Potrivit lui, dacă Hollande va câştiga alegerile iar o ţară de ponderea Franţei propune acest lucru, Europa nu va putea face opinie separată. Întrebat despre răceala faţă de Hollande manifestată de şefii de guvern ai dreptei europene (Angela Merkel şi David Cameron au refuzat să-l întâlnească) Rubalcaba a precizat că este 'o greşeală ca aceşti lideri să nu-l primească pe cel care va fi probabil viitorul preşedinte al Franţei. 'Jocul instituţional obligă să ţii seama şi de opoziţie nu doar de guverne', a spus el, adăugând: 'În locul lui Merkel, eu aş vorbi cu Hollande'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor