Ştafeta flăcării olimpice a pornit dintr-o Grecie în criză

(FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.05.2012

Cu 78 de zile înaintea ceremoniei de deschidere, flacăra Jocurilor Olimpice de la Londra a fost aprinsă joi în Grecia potrivit tradiţiei, în antica Olimpie, punct de pornire a ştafetei printr-o ţară în criză înainte de a sosi în Marea Britanie.

 

Sincronizată perfect, sub un soare arzător, această ceremonie, ce are intenţia să stabilească o legătură între epoci, a fost marcată de aluzia lui Sebastian Coe, preşedintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice (27 iulie - 12 august), la situaţia economică din Grecia, notează AFP.

"Este a doua oară când reprezentanţi ai Regatului Unit s-au adunat aici pentru a aprinde flacăra olimpică", a spus el. "În 1948, imediat după Al Doilea Război Mondial, predecesorul meu... a făcut prima încercare de apropiere, de a transforma lumea războiului în sport. Suntem din nou într-o situaţie delicată şi ne întoarcem din nou la sport pentru ca lumea să îşi regăsească succesul şi inspiraţia", a adăugat el.

Flacăra a fost aprinsă la 9.10 GMT de Marea Preoteasă, interpretată de actriţa Ino Menegaki, "la lumina directă a razelor soarelui". Apoi, potrivit unui ritual pregătit de coregraful Artemis Ignatiou, lumina sacră a fost încredinţată primului purtător, campionul mondial grec de nataţie Spyros Gianniotis.

Această ceremonie de aprindere a flăcării continuă tradiţia Jocurilor din antichitate la Olimpia, în timpul cărora un foc rămânea aprins pe tot parcursul competiţiei. O tradiţie reintrodusă în 1936 pentru Jocurile Olimpice de la Berlin.

Purtată de Spyros Gianniotis şi alţi circa 500 de alergători, flacăra va parcurge la început un itinerariu de o săptămână şi circa 3.000 de km în Grecia, "vizitând" cinci mari situri arheologice, dintre care Acropole, pentru a sosi la 17 mai pe Stadionul Olimpic din Atena, sediul primelor Jocuri moderne din 1896, unde va fi predată delegaţiei britanice după o ceremonie nocturnă.

Ştafeta britanică va porni pe 19 mai din sud-vestul Angliei pentru un itinerariu de 70 de zile şi 12.875 de km, până la ceremonia de deschidere pe 27 iulie la Londra.

În Marea Britanie, flacăra va trece prin toată ţara purtată de 8.000 de alergători şi folosind mai multe mijloace de transport în timpul traseului.

Flacăra va face o singură vizită în afara Marii Britanii, în Irlanda, după ce CIO a decis să elimine etapele internaţionale, la patru ani după incidentele produse în mai multe ţări, mai ales în Franţa, în timpul traseului internaţional al torţei Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor