Stadionul Olimpic din Londra, ţinta preferată a teroriştilor?

Mai sunt doar trei zile până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, iar tentaţia titlurilor alarmiste de pe prima pagină a ziarelor creşte.
(Scott Heavey / Getty Images)
Epoch Times România
24.07.2012

Mai sunt doar trei zile până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, iar tentaţia titlurilor alarmiste de pe prima pagină a ziarelor creşte. 'Israelul se teme de un atac la Olimpiadă', titra duminică The Sunday Times, făcându-se ecou al temerilor exprimate de agenţi şi analişti evrei, potrivit cărora un comando iranian de europeni, convertiţi la islam, ar putea imita masacrul antiisraelian de la Munchen din 1972, notează marţi ziarul ABC.

Luni, ziarul The Sun publica pe prima oagină propria investigaţie care denunţa 'o reţea de vize olimpice ale terorii', dezvăluind existenţa un grup criminal, care vinde vize olimpice false, la care ar putea avea acces terorişti jihadişti pentru a ajunge în inima jocurilor olimpice de la Londra. Strategia securităţii Olimpiadei elaborată de forţele de securitate britanice enumeră terorismul printre principalele ameninţări ale acestor jocuri. Totuşi guvernul insistă, în frunte cu ministrul de interne, Theresa May, că 'nu există nicio ameninţare concretă împotriva Olimpiadei iar gradul de alertă nu s-a schimbat'.

Dar impresionantul dispozitiv desfăşurat pe străzile Londrei şi antecedentul atacului jihadist, din 7 iulie 2005, soldat cu 52 de morţi în mai multe autobuze şi metrouri din capitală reamintesc ameninţarea pe care o constituie terorismul islamist. Este ceea ce reiese dintr-o recentă evaluare a risculurilor realizată de o agenţie privată de securitate, la care a avut acces ABC. 'O succesiune de atacuri jihadiste asupra evenimentelor sportive internaţionale din ultimii doi ani cresc probabilitatea ca Olimpiada de la Londra să fie considerată o ţintă', asigură experţi de la Exclusive Analysis.

Ei dau drept exemplu bucuria exprimată pe un forum jihadist după desemnarea Qatarului ca gazdă a Cupei Mondiale de Fotbal din 2022. 'Va fi primul mondial al musulmanilor când vom lua cupa, medaliile şi capetele cruciaţilor şi apostaţilor', scria un forumist. Raportul enumeră şi câteva atacuri ale jihadiştilor la evenimente sportive, din 2009 şi 2010, între care atacul asupra autocarului echipei de cricket din Sri Lanka în Lahore (Pakistan) din martie 2009, bombele de pe terenul de cricket din Bangalore (India) în aprilie 2010, şi dublul atentat sinucigaş - atribuit grupului somalez Al Shabab - soldat cu 74 de morţi la Kampala (Uganda) la vizionarea finalei Cupei Mondiale de Fotbal din iulie 2010, sau atacul cu bombă 'comis probabil de Al-Qaeda' asupra stadionului al-Wahda din Aden (Yemen), din octombrie acelaşi an.

Aceste antecedente îi determină pe analişti să dea drept cert că atacarea unor obiective sportive a devenit o practică legitimă a terorismului jihadist. Şi 'odată legitimată ca ţintă, este imitată', spune Anna Murison, expertă la Exclusive Analysis. Totuşi, Stadionul Olimpic nu ar putea fi ţinta preferată a teroriştilor. Ca urmare a 'dificultăţii pe care o presupun puternicele măsuri de securitate ale sediilor olimpice, este mai probabil ca aceste grupuri să încerce să-şi coordoneze atacurile asupra unor ţinte mai slabe ca securitate, pentru a provoca maximul de panică şi de disfuncţiuni', notează raportul citat. Între aceste ţinte ipotetice sunt citate evenimentele din aer liber din Hyde Park, serviciul de transport care leagă centrul Londrei de Parcul Olimpic, sau noul centru comercial din Westfield, considerat o antisală obligatorie pentru cei care vor să intre în Parcul Olimpic din Stratford.

Responsabilii politici au însă încredere deplină în dispozitivul de securitate care va dispune, în partea sa cea mai vizibilă, de prezenţa a 12 000 de agenţi de poliţie, de peste 10.000 de gardieni privaţi şi de circa 17.000 de militari. Această desfăşurare amplă se va remarca în perimetrele de securitate din jurul stadionului din Stratford care include un corp de lunetişti şi barerii de rachete amplasate pe acoperişuri. Stadionul Olipmic dispune, între alte măsuri de securitate, de 'camere de panică', în subsoluri unde ar putea fi instalate personalităţi şi spectatori, fără a fi scoşi din instalaţii, în caz de atentat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor