SRI: Americanii nu îi spionează pe români

George Maior, directorul SRI a fost audiat la Comisia SRI din Parlamentul României în legătură cu Proiectul Roşia Montană
George Maior, directorul SRI a fost audiat la Comisia SRI din Parlamentul României în legătură cu Proiectul Roşia Montană (Epoch Times România)

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, fost audiat joi în Comisia Parlamentară privind controlul SRI. Maior a prezentat un bilanţ asupra activităţii SRI.

La ieşirea de la audieri, Maior a răspuns la câteva întrebări ale jurnaliştilor.

Şeful SRI a atins şi subiectul "fierbinte" al spionajului american, care a învolburat Europa în ultimele luni, după ce Snowden a dezvăluit că SUA şi-a spionat aliaţii europeni. Scandalul a atins punctul culminant după ce s-a aflat că până şi telefonul Cancelarului Germaniei, Angela Merkel a fost ascultat.

Maior a declarat că nu există o înţelegere de colaborare între SRI şi NSA privind interceptarea comunicaţiilor electronice în România şi că, din ştiinţa SRI, americanii nu au acţionat nici unilateral pe teritoriul României.

"Nu a existat niciun raport sau înţelegere secretă între SRI şi NSA pe activitatea de interceptare a fluxului de comunicaţii pe teritoriul României şi nu a existat nici un protocol special pe ISP [internet service provider - firmele care livrează servicii de internet]privind schimburi masive de date. Nu deţinem informaţii că pe teritoriul României ar fi avut loc activităţi unilaterale din partea NSA", a declarat George Maior, la ieşirea de la Comisia parlamentară pentru controlul SRI.

Cu această ocazie, Maior a mai făcut o serie de alte scurte declaraţii, dezvăluind că a fost recent în Marea Britanie şi SUA, pe linia colaborării strategice pentru combaterea terorismului, că nu se prevăd creşteri de personal în SRI şi, foarte important, faptul că bugetul serviciilor pe 2014 este de 1,1 miliarde lei, total insuficient, această sumă reprezentând doar 14% din banii de care are nevoie SRI pentru a funcţiona performant.

Maior a mai precizat "că siguranţa naţională este principalul obiectiv al SRI şi a spus că încearcă să nu se implice în bătăliile politice."

Ultima declaraţie vine în contextul în care liderul PNL Crin Antonescu a afirmat recent că există o presiune din PSD "şi poate şi din zona unor oameni influenţi în servicii" pentru ca Ponta să candideze la prezidenţialele de anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne