El Mundo: Sarah Harrison, 'iubita' lui Snowden, vrea să se mute în Germania

Edward Snowden, fost angajat al CIA.
Edward Snowden, fost angajat al CIA. (The Guardian via Getty Images)

Sarah Harrison, consiliera juridică a fostului analist al serviciilor secrete americane Edward Snowden şi, potrivit unor surse, chiar iubita lui, a ajuns incognito sâmbătă trecută la Berlin, cu un avion al companiei Aeroflot provenit din capital rusă. Cel puţin asta a informat ea pe pagina de internet a WikiLeaks, notează vineri ziarul El Pais.

'Nu ar fi sigur pentru mine să mă întorc acasă', afirmă tânăra britanică în vârstă de 31 de ani. Susţinătorii locali ai WikiLeaks au primit-o la aeroport şi au dus-o 'într-un loc sigur'.

Planul lui Snowden, fostul agent al NSA, de a-şi schimba azilul politic din Rusia în Germania întâmpină tot mai multe obstacole, pentru că guvernul condus de Angela Merkel consideră prioritare relaţiile bilaterale, deja afectate, cu SUA. Însă Sarah Harrison, una din persoanele cele mai apropiate lui Snowden, singura în care are încredere deplină, în afara de familia lui, şi care, potrivit unor surse, ar fi iubita lui, a ajuns deja la Berlin.

Sarah a fost fotografiată de multe ori în ultimele luni alături de Snowden la Moscova şi a participat la reuniunea pe care a avut-o fugarul american cu deputatul german al Verzilor, Hans-Christian Ströbele. Deputatul a comentat posibilităţile acestuia de viitor, dar pe care nu a vrut să le dezvăluie, invocând 'nevoia de a garanta securitatea şi integritatea lui Snowden'.

Avocaţii care îi sfătuiesc pe cei doi i-au recomandat lui Sarah să se mute în Germania, avertizând-o ca 'în niciun caz să nu zboare pe deasupra Marii Britanie sau cu operatori aerieni britanici'. Un sfat pe care l-au justificat amintindu-i de 'arestarea lui David Miranda, partenerul ziaristului Glenn Greenwald, pe aeroportul din Londra, şi care a demonstrat că în Marea Britanie există un climat de persecuţie'.

În anunţul privind sosirea ei în Germania, Sarah îşi declară 'satisfacţia' faţă de 'numărul tot mai mare de persoane din această ţară care doresc o clarificare privind cazul NSA'. Ea descrie situaţia lui Snowden la Moscova ca 'sigură', dar deplânge condiţiile în care trebuie să trăiască Julian Assange şi Chelsea Manning.

Sarah nu specifică scopul călătoriei sale în Germania, dar totul arată că ea vine să promoveze cauza unui posibil azil pentru Snowden printre polticienii germani. Ea a publicat ca preambul un articol pe internet în care denunţă 'tacticile agresive' ale legislaţiei britanice şi americane împotriva jurnaliştilor care muncesc pentru 'a arăta lumii adevărul'. Prin glasul lui Ströbele se zvoneşte că Berlinul este disponibil să discute cu multe personalităţii ale lumii politice, sportului şi culturii, care şi-au exprimat în ultimele zile dorinţa de a se reuni la Moscova cu Snowden. Aceste vizite nu vor fi însă posibile din motive diplomatice şi de securitate.

Teza pe care Sarah vrea să o răspândească în Germania este aceea că legile antiteroriste din SUA şi Marea Britanie 'definesc terorismul ca acţiune sau ameninţarea unei acţiuni pentru a influenţa un guvern în scopul promovării unei cauze politice sau ideologice, o definiţie atât de amplă încât permite abuzuri din partea serviciilor secrete fără ca responsabilii lor să poată fi vreodată traşi la răspundere în tribunale'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe