SRI a declasificat protocolul de cooperare cu Parchetul General. Conţine o serie de prevederi problematice

Protocolul de cooperare dintre SRI şi Parchetul General a fost declasificat şi prezentat opiniei publice pe site-ul serviciului condus de Eduard Hellvig.
SRI, brigada antitero (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
30.03.2018

Serviciul Român de Informaţii a dat publicităţii, vineri, protocolul de cooperare pe care l-a încheiat în 2009 cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Protocolul a fost semnat de şefii SRI şi cei ai Parchetului General de la vremea respectivă - George Maior şi Florin Coldea, respectiv Laura Codruţa Kovesi şi Tiberiu Niţu.

Documentul arată, la articolul 2, că "părţile cooperează, potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii".

În vederea documentării acestor fapte, protocolul prevede "constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părţilor".

În acelaşi timp, documentul vorbeşte despre "elaborarea şi derularea de către parţi, în domeniile complementare, de strategii, acţiuni şi programe comune" şi "acordarea de către experţii Serviciului, în condiţiile legii, a asistenţei tehnice de specialitate procurorilor care efectuează urmărirea penală".

SRI acordă "asistenţă tehnică de specialitate procurorilor în cauzele prevăzute la art.2, în care administrarea mijloacelor de probă impune cunoştinţe ori dotări tehnice specifice sau în cauzele în care se ascultă persoane cu identitate protejată".

În mod suprinzător, Parchetul trebuia să comunice, "în mod operativ, dar nu mai târziu de 60 de zile, modul de valorificare a informărilor sau sesizărilor primite de la Serviciu, referitoare la infracţiunile prevăzute la art. 2".

Responsabilităţile Parchetului

- Verifică, prin procurorii anume desemnaţi, propunerile formulate de Serviciu şi solicită, în scris, Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie eliberarea mandatelor de autorizare a efectuării unor activităţi, în scopul culegerii de informaţii.

- Asigură, prin procurorii specializaţi, valorificarea informaţiilor, datelor, documentelor şi materialelor, referitoare la iniţierea/săvârşirea de infracţiuni, transmise de către Serviciu, obţinute ca urmare a punerii în aplicare a mandatului, în măsura în care cunoaşterea acestora este necesară pentru constituirea sau finalizarea unei cauze penale şi nu afectează derularea activităţilor specifice pentru contracararea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

- Comunică, în mod operativ, dar nu mai târziu de 60 de zile modul de valorificare a informărilor sau sesizărilor primite de la Serviciu, referitoare la infracţiunile prevăzute În art.2, cu excepţia cazurilor în care, înainte de împlinirea termenului menţionat, se solicită informaţii suplimentare în legătură cu cauza. Termenul de 60 de zile curge de la data înregistrării informării sau sesizării Ia Parchet.

- Pune la dispoziţia Serviciului, Ia cerere sau din oficiu, date şi informaţii care prin natura lor prezintă interes operativ pentru contracararea sau prevenirea unor ameninţări la adresa securităţii naţionale.

- Pune la dispoziţia Serviciului, datele şi informaţiile referitoare la implicarea unor cadre militare sau salariaţi civili ai acestuia în pregătirea sau săvârşirea de infracţiuni, dacă apreciază că, prin aceasta, nu se împiedică sau îngreunează aflarea adevărului în cauză.

- Asigură protecţia informaţiilor clasificate rezultate din activitatea de cooperare, sens în care, ia măsurile necesare pentru obţinerea acordului scris al Serviciului, conform prevederilor legale, în vederea declasificării documentelor înainte de introduce rea în dosarul cauzei.

- Asigură, la solicitarea Serviciului, consultanţă, prin specialiştii proprii, în domeniile de cooperare.

- Desemnează, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorul în prezenţa căruia se execută intervenţia contrateroristă.

- În cadrul activităţilor de cooperare, cadrele şi mijloacele tehnice ale Serviciului nu pot fi deconspirate.

Responsabilităţile Serviciului

- Efectuează, în condiţiile legii, la cererea Parchetului, activităţi specifice în vederea obţinerii datelor şi informaţiilor privind pregătirea sau săvârşirea unor infracţiuni prevăzute la art.2.

- Pune la dispoziţia Parchetului date, informaţii şi documente, cu respectarea prevederilor legale referitoare la accesul la informaţii clasificate, care pot sprijini documentarea cauzelor aflate în lucru. Aceste informaţii trebuie să cuprindă suficiente elemente de identificare pentru adoptarea unor măsuri specifice şi pentru a putea fi valorificate în cadrul urmăririi penale.

- Acordă sprijin, prin compartimentele specializate, pentru completarea informaţiilor în cauzele complexe dintre cele prevăzute de art.2, aflate pe rolul Parchetului, scop în care desfăşoară activităţi de investigaţii şi supraveghere operativă.

- Acordă sprijin tehnic, prin compartimentele specializate pentru activităţi necesare punerii în aplicare a prevederilor art. 91 1
-91 5 şi art.98 Cod Procedură Penală, care implică utilizarea mijloacelor tehnice specifice.

- Comunică Parchetului, la cerere sau din oficiu, informaţiile obţinute din derularea activităţilor operative de realizare a securităţii naţionale, care prezintă relevanţă şi pot fi valorificate în cadrul procesului penal.

- Informaţiile destinate potrivit legii structurilor centrale ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie se comunică exclusiv Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

- Efectuează, prin lucrători operativi anume desemnaţi, activităţile prevăzute în art.224, alin.2 din Codul de Procedură Penală, în cazurile prevăzute la art.2.

- Acordă sprijin, în condiţiile legii, la solicitarea scrisă a Parchetului, pentru clarificarea aspectelor referitoare Ia infracţiunile prevăzute în art.2, prin activităţi specifice, potrivit competenţei, precum şi prin efectuarea de expertize sau constatări tehnico-ştiinţifice;

- La solicitarea scrisă a Parchetului, acordă sprijin tehnic, în condiţiile prevăzute de art.91 1 - 91 5 din Codul de Procedură Penală, în vederea constatării săvârşirii infracţiunilor prevăzute în art.2, în condiţiile prevăzute de art.465 din Codul de Procedură Penală, în baza unui plan comun de acţiune;

- La solicitarea scrisă a Parchetului, pune la dispoziţie, în termen de 15 de zile de Ia data obţinerii, informaţiile provenite din bazele de date la care are acces în virtutea protocoalelor încheiate cu alte instituţii.

- Comunică Parchetului motivele care împiedică sau produc o întârziere semnificativă în soluţionarea cererii formulate de acesta."

Schimbul de informaţii

- Schimbul de informaţii, date, documente şi materiale se efectuează de procurori şi ofiţeri anume desemnaţi, cu aprobarea conducerii Serviciului, respectiv a conducătorului structurii/unităţii de Parchet.

- În situaţii excepţionale, pentru valorificarea unor oportunităţi operative, schimbul de informaţii se poate face şi la nivelul de execuţie, cu încunoştinţarea, de îndată, a conducerii Serviciului, respectiv a conducătorului structurii/unităţii de Parchet.

- Schimbul se realizează Ia sediul unităţilor centrale sau teritoriale ale Serviciului sau în locuri anume stabilite de şefii acestor unităţi şi conducătorii structurii/unităţii de Parchet (centrale sau teritoriale).

- În cauze complexe, cooperarea efectivă se realizează pe baza unor planuri comune, aprobate de conducerile celor două instituţii, cu precizarea sarcinilor ce revin fiecărei părţi.

- Pentru valorificarea momentelor operative, în situaţii deosebite, schimbul de informaţii se poate face şi cu privire la alte cauze, după obţinerea aprobării verbale a şefilor celor două instituţii sau a înlocuitorilor legali ai acestora, urmând ca, în termen de 24 de ore, să fie transmise, spre aprobare, la nivelul celor două instituţii, documentele necesare.

Pentru a citi integral protocolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor