Sprijinul UE intensifică impactul pe care investiţiile BERD îl au în Moldova
alte articole
"Sprijinul Uniunii Europene intensifică impactul pe care investiţiile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) îl au în Moldova, ajutând la îmbunătăţirea vieţii oamenilor", a declarat Octavian Costaş, bancher superior la reprezentanţa BERD în R.Moldova. Potrivit "Infotag", miercuri, într-o şedinţă a Clubului de Presă, organizată de delegaţia UE în R.Moldova şi dedicată activităţii Fondului European de Vecinătate (NIF) în Moldova, cooperării cu BERD şi cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), bancherul a spus că Uniunea Europeană este un donator important al băncii în Moldova.
"Suportul dotaţional al UE ne suplimentează investiţiile şi se extinde de la consultaţiile pentru autorităţile Republicii Moldova într-o serie de reforme în sfera transporturilor până la acordarea de granturi gospodăriilor casnice pentru sprijinirea investiţilor acestora în materii prime conservatoare de energie", a constata Costaş.
NIF finanţează proiecte de infrastructură în domeniul transporturilor, energeticii, mediului şi în sfera socială, ajută la susţinerea dezvoltării sectorului privat, în special, a întreprinderilor mici şi mijlocii. Fondul reuneşte sursele de dotaţie din bugetele UE şi ale ţărilor membre într-un fond unic, folosindu-le pentru acordarea de credite din partea instituţiilor financiare europene.
În Moldova, NIF sprijină proiecte de reabilitare a drumurilor, îmbunătăţire a activităţii transportului public, modernizare a infrastructurii energetice, inclusiv investiţiile în eficienţa energetică. Datorită NIF şi cooperării BERD cu BEI în republică au fost reparate sute de kilometri de drum, la Bălţi au apărut troleibuze noi, iar în câteva localităţi a fost modernizată infrastructura de apeduct.
Ataşatul-manager de proiecte pe lângă delegaţia UE în R.Moldova, Alexandr Darras, a spus în şedinţa clubului că prin componenta sa de dotaţie NIF a uşurat accesul la investirea în transportul, energetica şi mediul Moldovei.
"NIF oferă un exemplu excelent de cooperare între UE şi instituţiile financiare europene, care unesc eforturile pentru susţinerea modernizării Moldovei", a declarat acesta.
Şefa Departamentului Operaţiuni Creditare al BEI în Moldova şi Ucraina, Merion Henike, a subliniat că banca apreciază funcţia motivantă şi catalitică a NIF.
"Prin suportul tehnic şi investiţiile sale, fondul ajută la elaborarea şi realizarea proiectelor, de exemplu, în Moldova, astfel putem spune despre 80% din proiectele la care a participat BEI", a amintit ea.
R.Moldova a beneficiat din partea NIF, sub formă de dotaţii, de peste 70 mil. euro. Fondul a ajutat Moldova să atragă peste 850 mil. Euro, sub formă de investiţii. Pe lângă proiectele naţionale, R.Moldova primeşte sprijin în cadrul câtorva proiecte regionale ale NIF din regiunea estică.