SPP va asigura protecţia unor oficiali ONU în Siria

Sigla ONU. (EMMANUEL DUNAND / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
05.11.2013

Preşedintele Traian Băsescu şi-a dat acordul în legătură cu o solicitare din partea Secretariatului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru că o echipă a SPP să asigure protecţia unor oficiali ai ONU în Siria şi pe perioada vizitelor lor în alte regiuni.

Conform comunicatului Administraţiei prezidenţiale dat publicităţii marţi, Traian Băsescu a aprobat joi, 31 octombrie, solicitarea Secretariatului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) referitoare la executarea misiunii de protecţie apropiată a coordonatorului special şi a altor oficiali ai Naţiunilor Unite în Siria şi în timpul vizitelor în alte regiuni, de către o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) din România.

Aprobarea s-a făcut conform art. 7 alin. (1) din Legea nr.121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, declară Preşedinţia.

Ofiţeri ai Serviciului de Protecţie şi Pază au mai asigurat protecţia unor oficiali ONU de-a lungul anilor.

Siria

Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când au avut loc revolte interne, care au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad.

Misiunea ONU-OIAC este responsabilă de supervizarea distrugerii arsenalului chimic al lui Assad, în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede dezarmarea chimică a Damascului până la jumătatea anului 2014.

Rezoluţia a fost adoptată ca urmare a unui acord încheiat între ruşi şi americani, iar unul dintre efectele sale directe a fost îndepărtarea ameninţării cu intervenţia militară a SUA, care a fost vehiculată după atacul chimic din 21 august petrecut în apropierea Damascului şi soldat cu numeroase victime, printre care mulţi civili. SUA şi aliaţii săi au atribuit respectivul atac regimului condus de Assad, dar acesta din urmă a negat implicarea trupelor sale, dând vina pe rebeli.

Conform rapoartelor ONU, există circa 100.000 de victime, peste două milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine şi aproximativ şase milioane dintre ei s-au deplasat în interiorul ţării pentru a se feri de conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor