Spital din estul Ucrainei bombardat în ciuda unui acord de încetare a focului

Un  rebel separatist stă de pază într-un spital bombardat în districtul  Tekstylnyk din Doneţk, 4 februarie 2015. În ziua Paştelui Ortodox, un  alt spital a fost bombardat în districtul Kuibîşevski din vestul  oraşului Doneţk.
Un rebel separatist stă de pază într-un spital bombardat în districtul Tekstylnyk din Doneţk, 4 februarie 2015. În ziua Paştelui Ortodox, un alt spital a fost bombardat în districtul Kuibîşevski din vestul oraşului Doneţk. (Captură Foto)

Un spital din oraşul controlat de rebeli, Doneţk, a fost ţinta unui atac cu obuze duminică, ziua Paştelui Ortodox, în ciuda existenţei unui acord de încetare a foculu. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, au declarat autorităţile locale.

“Patru obuze de mortier au lovit Spitalul Nr. 21 duminică dimineaţa. Trei au explodat pe terenul spitalului şi unul a căzut pe acoperişul clădirii, dar nu a explodat”, a declarat Ivan Prihodko, şeful administraţiei districtului Kuibîşevski din vestul oraşului Doneţk, citat de website-ul oficial al separatiştilor.

Prihodko a mai declarat că obuzele au venit dinspre Piski, o localitate controlată de armata ucraineană şi situată în apropiere de aeroportul distrus Doneţk, care se află sub controlul rebelilor din luna ianuarie, susţine publicaţia Daily Star.

“Pagubele produse sunt nesemnificative şi nu există victime”, a susţinut Iuliana Bedilo, purtătoare de cuvânt a rebelilor, într-un interviu cu AFP.

Deşi acordul de pace încheiat în 15 februarie între guvernul ucrainean şi forţele separatiste pro-ruse încă stă în picioare, în estul ucrainean ocupat de rebeli au mai avut loc ciocniri izolate.

Luptele sporadice au loc în principal în zona fostului aeroport Doneţk şi a satului Şirokine, care este situat la 10 km de oraşul port strategic Mariupol - ultimul oraş major din zona de conflict şi care se află în mâinile guvernului.

Observatorii din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa au raportat sâmbătă noaptea lupte reînnoite intensive în Şirokine după o perioadă de trei zile de calm relativ.

Armata ucraineană a declarat duminică că a observat o “intensificare semnificativă a operaţiunilor de recunoaştere aeriană desfăşurate de inamic”. Oleksandr Motuzianik, purtător de cuvânt al forţelor guvernamentale a susţinut că au fost înregistrate 30 de zboruri efectuate de drone în ultimele 48 de ore.

Doi soldaţi ucraineni au fost răniţi în ultimele 48 de ore, a adăugat Motuzianik.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe