Spionaj politic în Madrid, corupţie şi schimbări de poziţii în privinţa secesiunii Cataloniei (revista presei spaniole)
alte articole
Noi dezvăluiri în scandalul presupusului spionaj politic din Partidul Popular din Madrid, din urmă cu câţiva ani, apar marţi în presa centrală, alături de ştiri privitoare la schimbarea documentului pregătit de forţele naţionaliste catalane privitoare la un stat propriu în regiune sau informaţii legate de cauţiunea cerută ginerelui regilor Spaniei, ducele de Palma.
Spionii din Madrid aveau ordin să-l supravegheze şi pe Alberto Ruiz Gallardon, actualul ministru al justiţiei, anunţă cotidianul El Pais. Acesta mai dezvăluie că în fruntea presupuşilor spioni, dirijaţi de fosta şefă a executivului regional madrilen, Esperanza Aguirre, se afla actualul şef al guvernului local, Ignacio González, care o supraveghea şi pe actuala delegată a guvernului central, Cristina Cifuentes, conştient fiind că 'pentru obţinerea informaţiilor trebuia comise ilegalităţi', potrivit declaraţiilor unuia dintre cei implicaţi.
Spaniola este a doua limbă vorbită în lume, scrie cotidianul ABC pe prima pagină a ediţiei tipărite de marţi. Peste 495 de milioane de persoane vorbesc spaniola, iar în 2030, 7,5% din populaţia lumii o va vorbi, mai arată cotidianul citat, potrivit datelor furnizate de raportul anual al Institutului Cervantes.
Cotidianul La Vanguardia informează marţi că formaţiunile naţionaliste catalane CiU şi ERC îşi schimbă planurile, în căutare de sprijin pentru referendum, iar din declaraţia privitoare la secesiune este eliminată aluzia la statul propriu. Despre acelaşi lucru scrie marţi şi cotidianul El Periodico de Catalunya: CiU şi ERC revin asupra poziţiilor adoptate, iar propunerea de rezoluţie parlamentară a eliminat referirea la statul propriu, pentru a se concentra asupra suveranităţii Cataloniei şi consultării populare cu privire la autodeterminare, drept obiective principale.
Unitatea poliţienească ce se ocupă cu delictele economice şi fiscale (UDEF) a reconstruit reţeaua dirijată de fiul fostului lider naţionalist Jordi Pujol pentru a se îmbogăţi. Cotidianul El Mundo continuă seria dezvăluirilor asupra familiei acestuia din urmă şi arată că Udef îl implică pe Orio Pujol în delicte legate de comisioane primite în conturi din paradisuri fiscale, în urma presupusei adjudecări frauduloase a unor contracte publice.
Ducele de Palma, Inaki Urdangarin, anchetat într-un caz de deturnare de fonduri publice, urmează să prezinte contestaţia la cererea de cauţiune, stabilită la 8,2 milioane de euro. Potrivit cotidianului La Razon, Urdangarín nu acceptă această cauţiune şi susţine că o face pentru că nu a comis niciun delict şi nici nu a cauzat daune economice administraţiei publice, iar apărarea va arăta tocmai aceste lucruri instanţei.