Specialişti în domeniul financiar vor contribui la investigarea fraudei de la Calea Ferată din Moldova

Protest al feroviarilor la Chişinău
Protest al feroviarilor la Chişinău (sindicate.md)

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunţă că pentru a da un nou impuls în investigarea dosarului penal de la Calea Ferată din Moldova a fost dispusă acordarea asistenţei de către specialişti din cadrul anumitor instituţii abilitate în domeniul financiar, inclusiv Inspecţia Financiară şi Serviciului Fiscal de Stat.

Potrivit estimărilor preliminare a procurorilor, prejudiciul cauzat Căii Ferate din Moldova se cifrează la 250 milioane lei, iar potrivit directorului general al întreprinderii, Oleg Tofilat, suma ar putea depăşi 1,2 miliarde lei.

Procurorii PCCOCS informează suplimentar că investighează perioada activităţii întreprinderii cuprinse între anii 2015-2019, iar în cadrul dosarului penal început în ianuarie 2020 unor figuranţi le-ar fi fost atribuit statutul de învinuit.

Mai mulţi experţi de la Chişinău consideră că managementul defectuos care a durat ani la rând la CFM a fost generat de numirea directorilor pe criterii politice. Ulterior, s-a invocat faptul că intenţionat s-ar fi urmărit forţarea falimentului.