SUA cenzurează Taiwanul la summitul pentru democraţie

SUA cenzurează o prezentare făcută de taiwanezi despre transparenţa şi drepturile civile
Audrey Tanng
Audrey Tanng

Un video al unui ministru taiwanez a fost scos de pe transmisia online în timpul Summitului pentru Democraţie găzduit de preşedintele american Joe Biden săptămâna trecută, după ce oficialul de la Taipei a prezentat pe video o hartă cu ţările din Asia de Sud Est, care erau clasificate din punct de vedere al transparenţei şi respectării drepturilor civile.

Pe hartă, Taiwanul apărea cu culoarea verde, China cu roşu - aşa cum te-ai fi aşteptat la o asemenea clasificare.

Surse care au asistat la summit şi organizarea lui le-au declarat jurnaliştilor Reuters că prezentarea - care a avut loc vineri - a ministrului pentru Digitalizare din Taiwan, Audrey Tang, a provocat consternare în rândul oficialilor americani, după ce harta a apărut în video timp de aproximativ un minut.

Sursele, care au dorit să rămână anonime, au declarat pentru Reuters că materialul video în care a vorbit Tang a fost tăiat în timpul unei intervenţii ulterioare a sa şi înlocuit cu o fotografie, la ordinul Casei Albe.

Casa Albă a fost aparent îngrijorată că apariţia Taiwanului şi Chinei pe o hartă în culori diferite - în cadrul unei conferinţe găzduite de SUA, la care Taiwanul a fost invitat ca dovadă a sprijinului SUA - ar putea fi considerată în contradicţie cu politica „o singură China” a Washingtonului.

Departamentul de Stat a transmis că a existat o „confuzie” cu privire la partajarea ecranului între diverşii vorbitori, care a dus la eliminarea hărţii ministrei Tang, numind incidentul drept „o greşeală sinceră”.

Pe harta respectivă, ţări precum China, Laos, Vietnam şi Coreea de Nord erau colorate în roşu şi etichetate ca „închise” în privinţa drepturilor civile.

La câteva minute după prezentarea iniţială a hărţii, când moderatorul a dat din nou cuvântul ministrei Audrey Tang, pe ecran nu a mai fost transmis fluxul video cu ea, ci o fotografie în care i se preciza funcţia şi numele. Ulterior, pe transmisia live a evenimentului a apărut pe ecran un anunţ prin care se spunea că „orice opinii exprimate de persoanele din acest panel sunt cele ale persoanei respective şi nu reflectă neapărat opiniile guvernului Statelor Unite”.

O sursă apropiată întâmplării a declarat, pentru Reuters, că harta prezentată a generat o rafală instantanee din partea oficialilor americani, iar Consiliul Naţional de Securitate (NSC) de la Casa Albă a contactat imediat Departamentul de Stat, manifestându-şi îngrijorarea că Taiwanul ar fi fost ilustrat ca o ţară distinctă.

Washington s-a adresat pentru lămuriri guvernului din Taiwan, care, la rândul său, s-a arătat supărat că videoclipul lui Tang a fost tăiat.

Sursa agenţiei Reuters a numit incidentul o reacţie excesivă, deoarece harta nu era în mod esenţial despre graniţele naţionale. Cu toate acestea, oficialii NSC s-au declarat supăraţi pentru că harta nu a apărut în versiunile „securizate” ale prezentării înainte de summit. Astfel, au apărut semne de întrebare cu privire la faptul că au existat mesaje intenţionate din partea oficialilor Taiwanului.

A doua sursă direct implicată în summit a menţionat că operatorul transmisiei a acţionat conform instrucţiunilor Casei Albe. „A fost în mod clar o preocupare politică”, a afirmat sursa, adăugând că „mişcarea a fost suma unor reacţii interne imediate”.

Sursele consultate de Reuters au subliniat că această mişcare în timpul panelului privind „combaterea autoritarismului digital” neagă inclusiv misiunea summitului organizat de administraţia Biden cu scopul de a consolida democraţia în faţa provocărilor Chinei şi altor ţări autoritare ale lumii.

Criticii administraţiei Biden au precizat, de asemenea, că incidentul ar putea semnala fragilitatea sprijinului administraţiei Biden pentru Taiwan.

Un purtător de cuvânt al NSC a declarat că relatarea incidentului făcută de Reuters este „inexactă”. „În niciun moment Casa Albă nu a ordonat ca videoul ministrului Tang să fie tăiat”, a specificat purtătorul de cuvânt într-un e-mail, dând vina pe confuzia legată de partajarea ecranului şi adăugând că videoclipul complet poate fi vizionat pe pagina web a summitului.

Ministerul de Externe din Taiwan a dat vina pe „probleme tehnice”. Totodată, oficialii diplomatici de la Taipei au precizat că prezentarea lui Tang a fost transmisă în avans Casei Albe şi nu a fost afişată în ultimul moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe